Hrvatski radio

Radio Osijek

U Đakovu održani Mali vezovi

29.06.2014.

18:13

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Približno tisuću mališana u narodnim nošnjama, u 29 dječjih folklornih skupina iz Đakovštine, Slavonije i drugih krajeva Hrvatske, prodefiliralo je danas poslijepodne đakovačkim korzom u Malim vezovima ovogodišnjih, 48. Đakovačkih vezova, smotre folklora Slavonije i Baranje koji se u Đakovu održavaju od 1967. godine.

Podmladak kulturno-umjetničkih društava u malovezovskoj je povorci podsjetio na dječji folklor, stare dječje igre, pjesme, pa i igračke poput jahanja na drvenim konjićima 'na štapu'. Uz slavonski dječji folklor, mališani su prikazali i slovački, mađarski folklor, tradiciju Zagorja i drugih krajeva Hrvatske, podsjetili da je u tijeku žetva itd. Po prolasku gradskim korzom, sudionici Malih vezova održali su folklorni program na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.
"Iz godine u godinu sve je veće zanimanje za nastup na Đakovačkim vezovima, a Mali vezovi tek su uvertira 'Velikim vezovima' odnosno središnjem dijelu programa 48. Đakovačkih vezova koji će se održati sljedećeg vikenda", najavljuje Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora. Prema njegovim riječima, u velikoj povorci 48. Vezova sljedeće nedjelje ulicama grada proći će rekordnih 75 folklornih skupina i kulturno-umjetničkih društava s oko 4.500 sudionika. Osim skupina iz svih krajeva Hrvatske, očekuju se i gosti iz BiH, Slovačke, Austrije, Njemačke, Kanade i drugih zemalja, a u povorci će biti i svatovske zaprege i konjanici.
Smotra će biti svečano zatvorena u nedjelju navečer, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, izborom najljepših narodnih nošnji djevojaka, snaša i momaka. Smotru prati i niz pratećih glazbenih, kulturnih, sportskih, zabavnih, gastronomskih sadržaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.