Hrvatski radio

Radio Osijek

Crtež – emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek

23.11.2022.

21:56

Autor: Radio Osijek/TM

Crtež – emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek

Crtež – emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek

Foto: HDLU / -

U Galeriji Kat osječkoga KC-a u ponedjeljak, 28. studenog u 19 sati otvorenje je izložbe “Crtež – emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek”.

„Članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnosti Osijek na ovogodišnjem će se izdanju revijalne godišnje izložbe predstaviti svojim crtežima. Iako je sama medijska orijentacija izložbe bazirana na crtež, umjetnici fenomenu crteža pristupaju vrlo slobodno, nadilazeći klasičan medijski pristup, tražeći ono „crtačko“ i u drugim medijima”, ističe Igor Loinjak u najavi izložbe, koju će publika moći razgledati do 12. prosinca.

O izložbi:

„Analizirajući temeljne likovne komponente umjetničkoga izraza, možemo reći kako sve počinje s točkom, nastavlja se s linijom, a svoju puninu dobiva s plohom. (...) Temeljni pojmovi likovnosti jasno do izražaja dolaze u mediju crteža. Izučavajući psihomotorni razvoj djeteta, psiholozi su složni u zaključku kako potreba za izražavanjem – koja se vrlo brzo počinje manifestirati kroz djetetovu želju za crtanjem – predstavlja vrlo važan aspekt čovjekova razvoja. Zašto je tome tako? Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Još važnije aspekt pristupa okolini kroz crtež je u tome što dijete, da bi uspjelo prikazati vanjski svijet mora biti u stanju pretočiti trodimenzionalnu realnost kroz dvije dimenzije lista papira. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati. (...)” Igor Loinjak


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.