Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni četvrtak - Što mladi žele znati o zdravlju, a nemaju koga pitati

25.03.2022.

19:14

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata "Otvorenog četvrtka"

Dio plakata "Otvorenog četvrtka"

Foto: - / -

U četvrtak, 31. ožujka, održat će se šesto predavanje u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka, naslovljeno „Što mladi žele znati o zdravlju, a nemaju koga pitati: prikaz istraživanja informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju zdravstvenih informacija”. Predavačica je Ivana Martinović. Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Martinović radi na Odsjeku za infomacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek te predaje i na doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija Sveučilišta u Zadru. Dobitnica je Pohvale dekanice za nastavni rad u akademskoj godini 2016./2017., a ove godine i Nagrade za znanstveni rad iz područja društvenih znanosti Filozofskog fakulteta Osijek. Objavila je niz znanstvenih radova, sudjelovala na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima te na projektima kao istraživačica i voditeljica. Njezini znanstveni i nastavni interesi, među ostalim, uključuju tematiku čitanja te rane i obiteljske pismenosti, kao i čitateljskih navika, informacijskih potreba i ponašanja djece i mladih, informacijske sustave u funkciji obrazovanja djece i mladih.

U svom izlaganju govorit će o rezultatima istraživanja jednogodišnjeg projekta Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju zdravstvenih informacija na mobilnim uređajima kojim je obuhvaćeno oko 1100 mladih u Osijeku. Cilj je istraživanja bio doći do saznanja o tome koje su zdravstvene informacije mladima potrebne te u kojoj je mjeri i u kojim područjima potrebno podizanje razine informacijske pismenosti mladih. Rezultati govore da mladi nemaju dovoljno znanja o zdravlju, da ih zanimaju mnoge zdravstvene teme, ali da često nemaju komu postaviti pitanja o zdravlju ili to ne čine.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. „Molimo sve koji planiraju doći da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera te nose masku”, poručuju organizatori. 

Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata. Također, nakon predavanja snimka će biti dostupna na toj platformi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.