Hrvatski radio

Radio Osijek

Promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije” u Đakovu

28.09.2022.

17:17

Autor: Radio Osijek/TM

Iz filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije”

Iz filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije”

Foto: Screenshot / -

U subotu, 1. listopada s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Đakovo prikazat će se film “Plavi kaputić – 30 godina poslije” redatelja Jakova Sedlara, koji je zajedno s glavnom protagonisticom filma Željkom Jurić, potvrdio svoj dolazak na promociju.

Ulaz je slobodan.

Uplakano lice djevojčice u plavom kaputiću, zahvaljujući snimci BBC-ja, obišlo je cijeli svijet. Tada šestogodišnja Željka Jurić pogleda zamućenog suzama, u apokaliptičnoj sceni koračala je porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. I 30 godina kasnije, ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije, lice dobro poznato lice hrvatskoj javnosti.


Film počinje kadrovima u kojima je Željka u zlatnom slavonskom žitu evocira svoja sjećanja na Vukovar iz kojeg je prognana u koloni i govori stihove iz svoje zbirke “Moja rijeka suza”. Pjesma koju recitira posvećena je vukovarskom branitelju Aleksandru Labi zvanom Aco. S obzirom na to da je njezinu obitelj otac napustio prije rata, upravo je Aco bio Željkin anđeo čuvar koji se s njome igrao i trudio da što manje osjeća rat. U njemu je vidjela zaštitnika, čak i oca, piše Večernji list iz kojeg smo izdvojili:


„Neke su joj slike u magli, ali neke neće i ne može zaboraviti. Za Vukovar više nije bilo nade. Grad je pao i tog jutra kada su civili iz podruma izišli na svjetlo dana prizori na ulicama ledili su krv u žilama: četnici koji slave “pobjedu”, pucnjevi koji odjekuju gradom i susjedi Srbi koji su se do jučer skrivali u istim podrumima, da bi toga dana pred agresorom prstom upirali na pojedince. Jedan od njih bio je Aco, njezin anđeo čuvar i zaštitnik. Prokazala ga je susjeda Nada, koja se do toga dana s njima krila u skloništu i netom prije s Acom podijelila i zajedničku cigaretu, riječima da je on “uvezeni ustaša iz Njemačke”. Pao je pokošen rafalom pred Željkinim nogama. – Do toga trenutka moje je lice bilo paralizirano od straha, sve do trenutka smrti mog zaštitnika i dobrog duha, tog trenutka koji me kao dijete bacio u očaj i rasplakao – objasnila je Željka razloge svojih suza na slici koja je obišla svijet.” 


Film je sniman u Vukovaru, Berku, Osijeku, Splitu, Zadru, Vodicama i Šibeniku, a o Željki govore obitelj i prijatelji, među njima i pjevač Marko Perković Thompson, te ona sama. U filmu također govori o posljedicama koje rat ostavlja na djecu, ali i o pitanju oprosta onima koji su počinili zvjerstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.