Hrvatski radio

Radio Osijek

Jakov Mlinarević velika je nada sambo sporta

28.10.2014.

09:38

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na nedavno održanom državnom Sambo prvenstvu u Belišću mladi Osječanin Jakov Mlinarević u konkurenciji juniora i seniora osvojio je zlatne medalje.

Jakov Mlinarević je na Prvenstvu jedini u konkurenciji juniora i seniora osvojio zlatne medalje, a tog je dana ukupno imao šest borbi, te ih je sve riješio u svoju korist. Izvrsna pripremljenost i nesporan talent izdvajaju ovog mladića, učenika 2. razreda privatne gimnazije Gaudeamus u Osijeku, od svih njegovih konkurenata: "Judo sam upoznao i počeo trenirati s osam godina, a eto, već godinu dana treniram Sambo u belišćanskom klubu, jer su ovdje najbolji treneri i najbolji uvjeti za rad. " - rekao je Jakov i dodao kako mu nije teško i četiri puta tjedno dolaziti iz Osijeka na trening u Belišće, jer, rezultati stručnog rada su očiti. Uz Jakova trenira i njegov mlađi brat Matej, koji je također uspješan sambist.

Budući da je Jakov i odličan učenik, a školuje se uz stipendiju Gimnazije, zadovoljan je odabirom. U njegovoj školi ima još uspješnih sportaša, atletičara, tenisača i košarkaša, ali je on jedini u borilačkom sportu: "Lako sam pomirio bavljenje sportom i učenje. To je samo pitanje dobrog planiranja. Vrhunski rezultati zahtijevaju kvalitetan odnos prema obvezama. Tjedno moram pretrčati 50 kilometara radi dobre kondicije, zatim tri puta tjedno odlazim u teretanu, a još imam i četiri treninga tehnike i taktike u Belišću. Uz sve to stignem zadovoljiti sve zahtjeve u Gimnaziji."

Njegov trener je Christian Uskoković, a za Jakova kaže kako je savršen spoj fizičkih predispozicija, marljivosti i talenta: "Već sad postiže izvrsne rezultate, a nedavno je sudjelovao i na Europskom seniorskom kup natjecanju u Novom Sadu gdje je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio brončanu medalju. Strelovito napreduje i na nedavno održanom prvenstvu Hrvatske osvojio je dvije zlatne medalje: u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Uporan je, marljiv i jednostavno upija znanje i vještinu od nas iskusnijih." - rekao je Uskoković koji smatra kako će Jakov biti spreman za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u travnju u Novom Sadu, a zatim i na Europskom seniorskom prvenstvu u Zagrebu u svibnju: "Ovaj šesnaestogodišnjak je pun samopouzdanja, o obvezama i planovima govori s uvjerenjem da će biti i ostvareni, a njegovi dosadašnji uspjesi u školovanju i u sportu dovoljno su jamstvo da će tako i biti."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.