Hrvatski radio

Radio Osijek

Mačevalački Kup grada Osijeka

29.03.2022.

14:34

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Plakat

Plakat

Foto: Iz poziva organizatora / -

Međunarodno natjecanje u mačevanju "Kup grada Osijeka" održat će se 2. i 3. travnja u dvorani Gradskome vrtu. Nakon dvije pandemijske godine, zbog koje natjecanja nije bilo, priredba, peta po redu ponovno se održava u Osijeku.

U organizaciji Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir iz Osijeka 2. i 3. travnja u Gradskome vrtu okupit će se više od 250 natjecatelja iz 17 zemalja. Kako je istaknuo predsjednik kluba organizatora Branko Lozančić, natjecat će se na 15 pisti, u 5 uzrasnih kategorija, a domaćin će imati 33 predstavnika u svim kategorijama: "Krenuvši u organizaciju ovogodišnjeg Kupa započeli smo s 8 pisti, a na kraju smo došli do 15 i danas moramo zatvoriti prijave", rekao je na konferenciji za novinare Lozančić: "Natjecanja počinjemo u subotu s kategorijom U11. Bez najmlađih nema ničega jer ovaj turnir je i zamišljen za najmlađe kategorije kada smo kretali 2014. godine. U subotu slijede starosne kategorije U14 Europski kup i U17, a nedjelju ćemo nastojati održati U23 i veterane u sablji i floretu. Oba dana počinjemo već u 8 sati", rekao je Lozančić.


Mačevalački Kup grada Osijeka tradicionalno se održava u disciplini mač, a veteranska sablja i floret predstavljaju se prvi put kako bi se popularizirale i te discipline budući da će se Svjetsko veteransko prvenstvo u sablji održati u Hrvatskoj u listopadu. Uz borbe za odličja, bodovi će se u Osijeku prikupljati za međunarodne i hrvatske rang ljestvice. Organizacijske je napore mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir iz Osijeka u ime Grada pohvalio Robert Seligman: "Ponosni smo što možemo biti partner MK Dmitar Zvonimir, a pokazatelj koliko su sportski i organizacijski uspješni je što su u ovim vremenima u olimpijskom sportu uspjeli okupiti ovoliki boj zemalja i natjecatelja." Pokrovitelj turnira je Vlada Republike Hrvatske, a uz Sportsku zajednicu Grada Osijeka natjecanje se održava i uz potporu Osječko-baranjske sportske zajednice u čije se ime zahvalio Dubravko Ižaković: "Posebno bih pohvalio činjenicu što klub ulaže velike napore u rad s mlađim kategorijama i radujem se suradnji i u budućnosti".

Branko Lozančić, Robert Seligman i Dubravko Ižaković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.