Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki vatrogasni cener

13.09.2015.

14:15

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je održana sedma cestovna utrka na 10 kilometara, Osječki vatrogasni cener. Sudjelovalo je sedamdesetak vatrogasaca, profesionalnih i rekreativnih sportaša iz cijele zemlje.

Utrku već tradicionalno organiziraju Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka i Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, u suradnji s udrugom Žuti šešir.
Prvi Osječki vatrogasni cener trčao se 2009. godine, u Osijeku se održala sedmi put, ali po uzoru na osječke vatrogasce utrka se organizira i u ostalim dijelovima zemlje, tako da sada postoje i Zagrebački noćni cener, Krapinski cener, Gornjostubički cener, Maksimirski MD cener, Karlovački cener te Papučki cener.
Organizatori će se našaliti i reći kako je tek rijetkima poznato što su mislili kada su davali naziv "cener". Prva asocijacija je bila ta što su krajem osamdesetih prošloga stoljeća poljski šverceri sve prodavali za "červenu" - mamu svih budućih dinarskih cenera. U Osijeku je bio poznati lik Cener, koji je po gradu žicao cenera za cugu. Ipak, cener u naziv utrke ipak dolazi zbog njezine dužine - 10.000 metara.
O 7. osječkom vatrogasnom ceneru u programu Radio Osijeka govorio je voditelj organizacijskog odbora Dario Majetić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.