Hrvatski radio

Radio Osijek

125 godina od rođenja dr. Kamila Firingera

29.11.2018.

14:35

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Postavljanjem multumedijalne izložbe, Državni arhiv u Osijeku obilježava 125. godišnjicu rođenja svog osnivača doktora Kamila Firingera. Time se priključio i programima obilježavanja Dana grada.

U nazočnosti članova njegove obitelji, postav je otvorio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je imao čast u vrijeme Hrvatskoga proljeća surađivati sa Firingerom. Firinger je osnivač i prvi ravnatelj Državnoga arhiva u Osijeku, koji je ostavio brojne dokumente i zapise. Izložba predstavlja izbor dokumentarnih zapisa iz njegovoga života i vremena upravljanja Arhivom te veliki opus objavljenih radova iz povijesti Osijeka i Slavonije. U obljetničkom dijelu izložbe postavljeni su dukumenti i zapisi njegovog intelektualnog, kulturnog i društvenog rada, a u drugom, memorijalnom, bit će stalni postav kao podsjetnik na sve što je ostavio iza sebe. Tu su izlošci o Firingerovom zauzimanju za osnivanje Arhiva, stručni radovi na pronalaženju, spašavanju i evidentiranju arhivskoga gradiva. Na otvorenju izložbe bila je i kćerka Vera Pilipić , rođena Firinger, kojoj, rekla je, ovo znači posebno sjećanje na oca s kojim je često prikupljala gradivo za Arhiv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.