Hrvatski radio

Radio Osijek

13.467 ptica u Kopačkom ritu

03.02.2014.

12:31

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Javne ustanove „Park prirode Kopački rit" izbrojeno je 13.467 ptica, a rezultati su objavljeni danas u povodu obilježavanja Svjetskoga dana vlažnih staništa.

Tijekom siječnja već se 20 godina obavlja zimsko prebrojavanje ptica na području Kopačkoga rita, a rezultati se objavljuju na Svjetski dan vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače u spomen na Konvenciju prihvaćenu u iranskom gradiću Ramsaru 1971. godine. Kako bi bio uvršten na popis ramsarskih staništa „Kopački rit" u svakome trenutku mora imati barem 20.000 ptica močvarica, a upravo je to razlog zašto se obavlja zimsko prebrojavanje ptica - istaknula je voditeljica službe za prezentacijske aktivnosti Kopačkoga rita Ružica Marušić. Ove je godine izbrojeno 13.467 ptica, a populacija divljih gusaka i pataka znatno je manja nego proteklih godina. Prošle je godine prebrojana 33.001 ptica, a razlog manjeg broja ove godine je vrlo topla zima zbog koje one nisu došle u naše krajeve iz hladnijih područja sa sjevera. Upravo iz tog razloga statuse Kopačkoga rita kao ramsarskog područja, koji ima od 1993. godine, neće se mijenjati.

Današnji su rezultati prebrojavanja ptica predstavljeni u Osnovnoj školi Bilje kako bi se pridonijelo podizanju svijesti lokalne zajednice o zaštiti prirode, a ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda". Samo prebrojavanje ove je godine organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. U sklopu projekta DanubeParks Step poseban je naglasak prilikom prebrojavanja bio na zimsku populaciju orla štekavca, a izbrojeno je 135 jedinke ove ptice.

Bez obzira na sam broj ptica u odnosu na prijašnje godine, struktura je ostala ista, tako da je najviše kormorana, divljih pataka, gusaka i čaplji. U siječnju je izbrojano 62 vrste ptica, a gledaju li se i druga godišnja doba u Kopačkome ritu boravi ih čak 298.

 

 

 

U cijelosti prenosimo poziv iz Parka prirode Kopački rit:

"Tijekom svojih godišnjih migracijskih ciklusa, ptice močvarice pokrivaju tisuće ili čak desetke tisuća kilometara površine svake godine. Tako mnoge zemlje imaju zajedničku odgovornost praćenja i upravljanja populacijama ptica močvarica. Organizacija Wetlands International prikuplja podatke dobivene nacionalnim programima monitoringa i objedinjuje ih u Međunarodni popis ptica močvarica. Te analize se vrše u svrhu podržavanja globalnih, međunarodnih i nacionalnih politika za očuvanje i upravljanje populacijama ptica močvarica i ključnih močvarnih područja kao što je Kopački rit.

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica močvarica ili International Waterbird Census (IWC) projekt je globalne organizacije Wetlands International (www.wetlands.org) iz Nizozemske koja se bavi održanjem i očuvanjem močvara u svrhu očuvanja bioraznolikosti. To je neovisna, neprofitna, globalna organizacija koju financijski pomaže nizozemska vlada dok ostatak financijskih sredstava osigurava putem članarina drugih nevladinih organizacija na svjetskoj razini i donacija. Wetlands International djeluje kroz partnerstvo u kojem sudjeluju stručnjaci i tisuće volontera. Projekt je pokrenut 1967. godine, a danas obuhvaća više od 25.000 mjesta u više od 100 zemalja. U svakoj zemlji nacionalni koordinatori rade s mrežom profesionalnih i amaterskih brojača te rezultate prosljeđuju u IWC bazu podataka. Ukupno, više od 15.000 ljudi šalju svoje podatke na godišnjoj razini, pa je ovo jedan od najvećih globalnih programa praćenja.

Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ redovito obavlja zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja. Ove godine prebrojavanje je organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 poseban je naglasak prilikom prebrojavanja bio na zimsku populaciju orla štekavca.

Podatke zimskog prebrojavanja ptica u javnost iznosimo 2. veljače prilikom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa. Proslavom dana značajnog za zaštitu prirode obilježava se potpisivanje Ramsarske konvencije. Puni naziv konvencije je „Konvencija o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništa ptica močvarica“. Potpisana je 2. veljače 1971. u iranskom gradu Ramsaru, po kojemu je i dobila naziv „Ramsarska konvencija“. Na snagu je stupila 21. prosinca 1975., a prvi Svjetski dan vlažnih staništa proslavljen je 1997. godine. Kopački rit je na listi područja zaštićenih Ramsarskom konvencijom od 1993. godine.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda“ uz slogan „Vlažna staništa i poljoprivreda: partneri za razvoj“, stavljajući naglasak na zajedničke potrebe vlažnih staništa i poljoprivrednog sektora (dakako i sektora vodnog gospodarstva) kako bi pojačali zajedničke napore u svrhu ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa Javna ustanova već tradicionalno svake godine održava u suradnji s Osnovnom školom iz Bilja. Ove godine će uz javnu objavu djelatnika Javne ustanove o rezultatima zimskog prebrojavanja ptica močvarica, učenici OŠ Bilje održati prezentaciju o zaštiti vlažnih staništa i njihovom značaju. Tako će se međusobnom suradnjom pojačati napori u podizanju svijesti lokalne zajednice o zaštiti prirode."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.