Hrvatski radio

Radio Osijek

150.000 kuna za energetski pregled ustanova, škola i domove zdravlja

20.06.2014.

10:48

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S predstavnicima ustanova, osnovnih škola i domova zdravlja kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, Sporazume o sufinanciranju energetskog pregleda i izrade certifikata o energetskoj učinkovitosti potpisao je župan Vladimir Šišljagić.

Vrijednost projekta je 250.000 kuna od čega Županija participira sa 150.000 kuna. Zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno je rađeno na ovim projektima. Domovi zdravlja, škole i učenički domovi su predali projekte, bilo je potrebno sudjelovanje i Osječko - baranjska županija je Sporazumom osigurala sredstva, istaknuo je župan Vladimir Šišljagić. Posljednjih nekoliko godina u odnosu prema Fondu za zaštitu okoliša Županija je aplicirala na više projekata ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna i među tri je županije u Hrvatskoj koje imaju najviše projekata i koje su povukle najviše sredstava sa osnova emnergetske učinkovitosti. U ovom dijelu izrade certifikata odobreno je 47 projekata, energetskih pregleda i certifikata. Kad Fond proslijedi ugovore proslijedi u Osječko - baranjsku županiju potpisat će se još 24 sporazuma.
U tijeku je izbor izvoditelja radova za projekt rekonstrukcije vanjskih ovojnica zgrada u vlasništvu Osječko - baranjske županije, a projekt je vrijedan 18 milijuna kuna.
Certifikat nam govori koja su ulaganja potrebna u određenu građevinu kako bi ona bila energetski učinkovitija, rekao je zamjenik župana Dragan Vulin. Postavljanjem vanjske izolacije i nove PVC stolarije, uz pravilno korištenje zgrade, uštede mogu biti već od 30 posto na uštedu energije, a kada dodamo obnovljivi izvor energije za zagrijavanje zgrade, sigurno da financijske uštede mogu biti znatno veće i prijeći 50 posto u odnosu na ono što danas imamo, rekao je Vulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.