Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu održava se 21. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića. Glavni je cilj ocjenjivanja očuvanje visokog standarda kvalitete i promicanje prepoznatljivost domaćih registriranih proizvođača.
25.11.2025.
15:18
Autor: Radio Osijek
Ocjenjivanje rakija, arhiva, prof. A. Lončarić
Foto: M.Milas / Radio Osijek
Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu održava se 21. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića. Glavni je cilj ocjenjivanja očuvanje visokog standarda kvalitete i promicanje prepoznatljivost domaćih registriranih proizvođača.
Stručno povjerenstvo za sezonsku analizu kroz tri dana novim deskriptivnim metodama ocjenjuje najveći broj uzoraka dosada 206. i najveći broj prozvođača iz cijene Hrvatske.
- Ove godine je rekordan broj i uzoraka i proizvođača - 206 uzoraka i 50 proizvođača, što je za 80, odnosno za 70 posto više nego prošle godine. Ukazuje to na kontinuirani rast ovoga sektora i potrebe proizvođača da dokažu svoju inovativnost i kvalitetu svojih proizvoda, istaknuo je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva profesor Anto Lončarić
Ove se godine sustav ocjenjivanja prilagođava svjetskim trendovima, čuli smo od predsjednika ocjenjivačkih panela i međunarodnog edukatora za jaka alkoholna pića Darija Grabarića. Uz miris i okus ocjenjuje se ukupni dojam, što je odlika svjetskih ocjenjivanja.
- Ne samo da statistički da nabrojimo kvalitete, nego moramo gledati ukupnost cijelog proizvoda i ima li to smisla ili ne. Najvažnija su nam dva kriterija balans i ekspresivnost - je li sve posloženo kako treba i priča li nam ta čaša priču, pojasnio je Grabarić te istiknuo još jednu novinu ove god tzv .paneling.
- Nakon ocjenjivanja uzoraka, svakoga od nas pojedinačno, imamo i kratku raspravu o tim uzorcima. Netko je primijetio nešto što netko drugi nije, a to je inače pravilo danas jer se tako povećava objektivnost. Smatralo se da je objektivnost kada si sam sa sobom, no tada si jako subjektivan, dodao je.
Rezultati 21. Ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića bit će objavljeni 13.prosinca u sklopu Festivala piva, meda i rakije u Gospodarskom centru u Osijeku.
Ocjenjivanje rakija, arhiva
Foto: M.Milas / Radio Osijek
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI