Hrvatski radio

Radio Osijek

50 godina OŠ Darda

12.05.2014.

18:16

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklog vikenda Darda je bila u znaku proslave velikog jubileja - tamošnja je Osnovna škola pola stoljeća rada.

Sportskim natjecanjima, dječjim igrama učenika, učitelja i roditelja, sajmom učeničkih radova i pokaznom vježbom Crvenog križa i brojnim drugim priredbama Darđani su obilježili 50. obljetnicu škole koja je 1964. godine nosila ime Sare Bertić.
Prikazan je i film o povijesti škole - prikazane su i stare fotografije koje dokumentiraju da je škola u Dardi djelovala i početkom prošloga stoljeća. Prvi trag organiziranog školstva u Dardi datira iz 1722. godine, a prvi učitelj u Dardi bio je Mathias Wagerer.

Predstavljena je i monografija o školi i radu u proteklih 50 godina, djelo profesorica književnosti. U njoj se nalazi i podatak da je najviše učenika školu pohađalo 1991. godine (1.080). Danas ih je upola manje - matičnu školu pohađa 525 učenika u 28 razrednih odjela. Dva su razredna odjela za učenike s posebnim potrebama.U Područnoj školi Mece u kombiniranim razredima  (1. i 3. razred, te 2. i 4. razred) u školskim je klupama još 23 djece. U školi je zaposleno šezdesetak djelatnika, a ravnatelj je Janoš Boni.

 

Vrhunac proslave okrugle obljetnice bio je koncert učenika i učitelja pod nazivom “Naših 50”, na kojem je izvedena i himna "Škola darđanska". Uz recitacije, ritmiku, sviračke i pjevačke nastupe učenika, koncert je zaključen nastupom prvog učiteljskog zbora u Hratskoj Providenca koji čine učitelji i nastavnici OŠ Darda.

Svoj prinos proslavi darđanske škole dali su ravnatelji osnovnih škola Osječko-baranjske županije i djelatnici HRT-a - malonogometna utakmica završila je visokim rezultatom 6:6.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.