Hrvatski radio

Radio Osijek

Adam i Eva najljepša europska priča

18.02.2020.

12:07

Autor: Željko Kovačević

V. Ham, Ć. Gamoš, T.Novotni Golubić, V.Cegledi (foto Ž. Kovačević)

V. Ham, Ć. Gamoš, T.Novotni Golubić, V.Cegledi (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Daruvarski Adam, ginko star više od 200 godina, ovogodišnji je hrvatski kandidat za europsko stablo s najljepšom pričom. Kako Adam ima i Evu, i kako su uz njega odrastale generacije, ozbiljan je kandidat za nagradu. Priču podupire i Grad Osijek

Pobjednik će biti stablo koje dobije najviše glasova putem mrežne stranice https://www.treeoftheyear.org/vote, a akciji se pridružio i grad Osijek. Osječka zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je građane Osijeka, i sve do kojih dođe informacija, da glasaju za hrvatskog prestavnika u tom natjecanju u kojem je još 15 zemalja nominiralo svoja stabla."Naš Vladimir Ham je predložio da podržimo ovu akciju i učinilo nam se zgodno jer i mi imamo nezaobilazni ukras unašoj baroknoj Tvrđi, naše drvo ginka, na kojeg posebno pazimo i koje je također staro oko 200 godina" Adam, Ginko biloba, iz Daruvara ima i svoju Evu, a njih dvoje mnoštvo onih koji su se pod njegovim krošnjama igrali i zaljubljivali. Drvo je navodno posadio grof Antun Janković, vlastitim rukama 1777 godine. Organizacija Tree of the year već deset godina traži najljepše stablo sa zanimljivom pričom, a natjecanje je krenulo 2011. godine inspirirano popularnim natjecanjem za Stablo godine, koje je dugi niz godina organizirala Češka zaklada za zaštitu okoliša (Nadace Partnerství). Prošle godine titulu najljepšeg stabla dobila je susjedna Mađarska sa stablom Badem Snježnog brda u Pečuhu, a zadnje dvije godine u finalu su se našla hrvatska stabla, Gupčeva lipa i Platana iz Dubrovnika. Cilj natjecanja je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini EU koja zaslužuju posebnu brigu i osobitu zaštitu. Europsko natjecanje je finale sastavljeno od pobjednika u nacionalnim natjecanjima i traje do 29. veljače.Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko - bilogorske županije rekla je kako joj je neizmjerno drago da je Osijek stao uz daruvarskog kandidata, Adama, koji je trenutačno drugi po broju glasova od 15 finalista."Bili smo oduševljeni i jako nam je drago što na ovako prijateljski način možemo upoznati jedni druge. Naš je ginko je hrvatsko Stablo godine. Ima kravatu na sebi i time želimo naglasiti da je to predstavnik svih nas". Zamjenica daruvarskog gradonačelnika Vanda Cegledi rekla je kako su uz Adama odrastali brojne Daruvarčanke i Daruvarčani te kako joj je drago da dva, možda uskoro i prijateljska grada, dijele zajedničku strast prema očuvanju prirodne baštine."Vidim da i vi imate svog Gospodina Ginka, ali vam moram reći da je on jedan elegantni gospodin u odnosu na našeg koji je 6 metara u promjeru. Hvala gradu Osijeku, Osječankama i Osječanima na potpori.", rekla je zamjenica gradonačelnika Daruvara Golubić.  

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.