Hrvatski radio

Radio Osijek

Afera "Komunalac": Željko Sabo ponovno na sudu

16.09.2014.

11:58

Autor: Amoreta Bajto/JL

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši direktor vukovarske gradske tvrtke "Komunalac" priznao je da je zaposlio tri osobe koje su primale plaću, a nisu dolazile na posao i to na zahtjev bivšeg gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Sabe. Na Općinskom sudu u Vukovaru protiv Sabe počeo je još jedan kazneni postupak.

Riječ je o fiktivnom zapošljavanju triju osoba u tamošnjoj gradskoj tvrtki Komunalac,  članova SDP-a, koji su - kako stoji u optužnici - plaću primali u Komunalcu, ali nisu dolazili na posao. Marinko Leko, koji je u to vrijeme bio direktor vukovarskog Komunalca, drugooptuženi u tom slučaju  nagodio se s DORH-om na kaznu od šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. "Priznao sam ono za što me se tereti u optužnici. Tada sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema, a i vrijeme je bilo takvo da se nije moglo suprotstaviti Sabi. Doduše, Grad je kasnije Komunalcu refundirao novac za plaće fiktivno zaposlenih", kaže Leko. Lekino priznanje, međutim, u težak položaj stavlja Željka Sabu, prvooptuženog u tom slučaju. Njemu se na teret stavlja da je Srđana Šijakovića, koji je bio predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vukovarskom Gradskom vijeću, fiktivno zaposlio u Komunalcu, gdje je primao plaću a da je povremeno na posao dolazio u gradsku upravu i radio na održavanju internetske stranice vukovarskog SDP-a.
Optužnica bivšega vukovarskog gradonačelnika tereti da je u istoj komunalnoj tvrtki zaposlio i dvije SDP-ovke, također fiktivno. Jedna od njih, Branka Galić, u gradskoj je upravi radila kao čistačica, a druga, Branka Kojčinović, na kuhanju i posluživanju kave. Obje su, međutim, plaću primale u Komunalcu. Bivšega vukovarskog gradonačelnika Sabu i u ovom sporu zastupa zagrebački odvjetnik Anto Nobilo. Sabo je krajem kolovoza na Županijskom sudu u Osijeku zbog pokušaja podmićivanja dvoje gradskih vijećnika nepravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora. Čeka ga još jedno suđenje u Uskokovoj optužnici za navodne financijske malverzacije u vođenju vukovarske djece na ljetovanje, koje je organizirao vukovarski SDP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.