Hrvatski radio

Radio Osijek

15:00 / 08.03.2022.

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Aurel Benović u Cottbusu i Dohi pokazao kako je spreman za svjetski vrh

Aurel Benović

Aurel Benović

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Sa svjetskih kupova u Cottbusu i Dohi osječki gimnastičar Aurel Benović vratio se s dvije medalje. Na parteru je u Njemačkoj osvojio srebro, a u Kataru broncu čime si je osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu krajem listopada u Liverpoolu.

U predstojećih mjesec dana održat će se još dva svjetska kupa, u Kairu i Bakuu, no zbog ozlijede pete egipatski će sljedećega vikenda možda preskočiti, rekao po dolasku u Osijek Aurel Benović: "Izuzetno sam sretan i zadovoljan što sam sezonu otvorio na tako dobar način. Ove medalje imaju svoju dodatnu težinu jer su osvojene na kvalifikacijskim turnirima za Svjetsko prvenstvo u Liverpoolu koje će se održati u listopadu ove godine. Nadam se da ću što prije uspjeti sanirati sve ozljede i da ću se što prije vratiti treninzima kako bih mogao još bolje ustaliti vježbu i pojačati start. Slijedi nam Svjetski kupovi u Cairu i Bakuu, zatim DOBRO World Cup u mom Osijeku. Uzet ću i malu ljetnu pauzu kako bih se odmorio i pripremio na najvažnija natjecanja u ovoj godini - Europsko i Svjetsko prvenstvo", rekao je Benović.

Njegov trener Vladimir Mađarević napomenuo je kako će u Azerbajdžanu sigurno nastupiti, a osim na parteru sve uspješnije nastupe ima i na preskoku: "Mi se dugi niz godina pripremamo za ovakve rezultate i posljednje 2 godine pokazujemo da je Aurel vrlo konkurentan i vrlo interesantan u smislu ostvarivanja vrhunskih rezultata. Ovi Aurelovi rezultati nisu nam iznenađenje i znamo da imamo još dosta prostora za podizanje vježbe. kako u startnoj ocjeni tako i u izvedbi gdje moramo smanjiti greške. Fond elemenata je veći od onoga što Aurel trenutno pokazuje na parteru i mislim da smo za sada odlično počeli sezonu. Imali smo i u Cottbusu i u Dohi najveći težinski koeficijent 6,3 od svih konkurenata dok je Dolgopyat je imao primjerice 6,1 startnu ocjenu. Također, od ove godine na snazi je i novi Pravilnik s većim i manjim promjenama gdje se većina izmjena dogodila upravo na parteru. Srećom, na sve to smo spremni već neko vrijeme jer smo znali da će do toga doći i Aurel se vrlo dobro snašao u svemu tome."

Konferenciji za novinare nazočio je i Benovićev trener Boris Čulin koji je bio dio delegacije Hrvatskog gimnastičkog saveza na oba natjecanja: "Natjecanja su održana s novim Pravilnikom i meni kao sucu bilo je jako zanimljivo vidjeti kako će se gimnastičari snaći u tim promijenjenim okolnostima. Bilo mi je jako drago vidjeti da se Aurel tu savršeno snašao i vrlo dobro izveo svoju vježbu koja je na oba natjecanja imala najjači start. Čim bude ustabilio vježbu i minimalizirao greške, a nadamo se da će to doći već s nastupima u Cairu i Bakuu, on zasigurno može redovito konkurirati za sva postolja na natjecanjima koja slijede", rekao je Čulin

Ispred Grada Osijeka nazočnima se obratio Robert Seligman. Iako još uvijek aktivni gimnastičar sada i u ulozi prvog čovjeka Grada zaduženog za sport: "Prije svega, pozdravljam sve u ime Gradonačelnika Ivana Radića i u svoje osobno ime ispred Odsjeka za sport, čestitam našem sportašu I. kategorije Aurelu Benoviću i njegovim trenerima na ovim sjajnim ostvarenjima jer to je ono što Grad Osijek želi poticati i nagrađivati. Ove medalje su samo početak jer Aurel ima samo 21 godinu i vjerujem da još idući 10-ak godina ostvarivati ovakve sjajne rezultate. Grad Osijek će i dalje stajati iza Gimnastičkog društva Osijek - Žito i iza našeg olimpijskog kandidata Aurela Benovića kao i svih drugih naših vrhunskih sportaša. I ove godine izdvojili smo sredstva iz Programa javnih potreba u sportu i za Olimpijski program čijeg je Aurel dio i mi ćemo učiniti sve da mu pomognemo i da se ponovno s njim veselimo jer je on perjanica i ponos osječkog sporta i kao takav prepoznat je širom Europe i svijeta", rekao je Seligman i osvrnuo se na svoju, još uvijek aktivnu gimnasičku karijeru: "I dalje aktivno treniram i planiram se priključiti reprezentaciji na Svjetskim kupovima krajem svibnja. Plan je nastupiti na Kupu u Varni te sigurno na Prvenstvu Hrvatske i DOBRO World Cupu Osijek. Za kraj karijere, plan je nastupiti na Europskom prvenstvu u Münchenu što bi i bilo zaključno od mene kao vrhunskog sportaša. Svoj angažman vidim kroz brigu o sportu Grada Osijeka i upravo stoga me posebno veseli ovaj Aurelov rezultat jer to pokazuje da nastavljamo kontinuitet u gimnastičkom sportu koji je, uz NK Osijek, brand grada Osijeka. Želja nam je naravno da i drugi sportovi i klubovi nađu svoj put i iskoče u prepoznatljivost na nacionalnoj i međunarodnoj razini te da pronose ime našeg Grada diljem svijeta", rekao je Seligman.

Ispred Osječko - baranjske županije čestitke je uputio Dubravko Ižaković: "U ime Župana Ivana Anušića te u svoje osobno ime i ime Športske zajednice Županije, ovim putem upućujem iskrene čestitke Aurelu Benoviću i cijelom stručnom timu GD Osijek - Žita na sjajnim rezultatima i osvojenim medaljama u Cottbusu i Dohi. Raduje nas izuzetno da nakon Alekseja Demjanova, Tomislava Markovića i Roberta Seligmana, GD Osijek - Žito ima nastavak kontinuiteta vrhunskih međunarodnih rezultata kroz Aurela Benovića. Još više veseli da je riječ o rezultatu koji je ostvario domaći klub s domaćim stručnim kadrom i domaćim sportašem što je znak svima da se vrhunski rezultati mogu napraviti i u gradu Osijeku."

Aurel Benović i Vladimir Mađarević