Hrvatski radio

Radio Osijek

Bandić u Gunji u ulozi volontera

17.12.2014.

14:32

Autor: Danijel Gurov/Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izaslanstvo Grada Zagreba i zagrebačkog Crvenog križa danas je donijelo prigodne božićne darove djeci županjske Posavine, koja se od svibnja oporavlja od katastrofalne poplave. Među volonterima Crvenoga križa bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Gunju i Rajevo selo stiglo je 500 prigodnih božićnih darova za djecu do 12 godina, a u njima su, kako ističe predsjednik zagrebačkog Crvenog križa Petar Penava didaktičke igračke, slikovnice i slatkiši. Namjera je bila razveseliti mališane u ovo predblagdansko vrijeme, istaknula je Biserka Bucković posebna savjetnica zagrebačkog gradonačelnika koja je predvodila gradsko izaslanstvo. Milan Bandić stigao je u ulozi volontera, jer, dok traje istraga u slučaju Agram, sudskom odlukom ne smije obavljati gradonačelničku dužnost.

„Čovjeku kada se želi uzeti život zabrani mu se raditi. Nažalost, meni je zabranjeno raditi, ali se uvijek može naći načina kako čovjek može biti koristan zajednici. Nikad se nisam osjećao kao parazit i da primam plaću, kao sada, a ne radim. Kroz ovaj vid barem ću jedan dio vratiti zajednici dok se sve ovo ne raspetlja. Crvenom križu sam 24 sata na raspolaganju“, rekao je Bandić novinarima dodajući kako bolji primjer početka volonterskog angažmana od dostave poklon paketića djeci poplavljenih područja nije mogao poželjeti.

Bandić je zajedno s ostalim volonterima pakirao pakete u sjedištu Crvenoga križa grada Zagreba, utovarivao ih u kombi i kasnije iznosio do mjesta gdje su ih darivali djeci.
Donaciju dječjih paketića za poplavljena područja platio je Grad Zagreb dok je Gradsko društvo Crvenoga križa osiguralo logistiku i volontere koji su donaciju i uručili. Inače, Grad Zagreb je za ovu školsku godinu osigurao i udžbenike za svu djecu sa poplavljenih područja. U suradnji s gradskim Crvenim križem, učenici iz Gunje proveli su pet dana u programu Škole u prirodi u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom, a donirano je i preko 200 tona humanitarne pomoći (hrane, pitke vode, higijenskih potrepština) zajedničkom koordiniranom akcijom Caritasa zagrebačke Nadbiskupije i zagrebačkog Crvenog Križa. Grad Zagreb dosad je najteže stradalim područjima Slavonije donirao 26 isušivača, 100 hladnjaka, osigurani su besplatni udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce te u suradnji s Hrvatsko-talijanskom udrugom u Rimu prikupljene trajne namirnice, potrepštine za osobnu higijenu, oprema za dezinfekciju i čišćenje i drugo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.