Hrvatski radio

Radio Osijek

Bašić i Herceg pobjednici kobasijade

09.02.2014.

13:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednici 11. Donjogradske kobasijade su Osječani Miroslav Bašić i Ante Herceg. Bašić u kategoriji najbolje kobasice, a Herceg za kulenovu seku.

U Osijeku je u subotu navečer završena 11. Donjogradska kobasijada- natjecanje na kojem se birala najbolja slavonska kobasica i kulenova seka. Najbolju ocjenu za kobasice dobio je Osječanin Miroslav Bašić, a najbolju kulenovu seku ima Ante Herceg. Riječ je o našem najstarijem natjecanju u kvaliteti domaćih kobasica koje organizira udruga Donjogradski kobasičar. Jedanaesti put se birala najbolja kobasica, a peti put najbolja kulenova seka. 


Dodijeljeno je 10 zlatnih medalja za kobasice i 5 za kulenove seke, a bilo je prijavljeno 47 sudionika natjecanja (33 proizvođača kobasica i 15 kulenovih seka). U ocjenjivačkom povjerenstvu su bili profesor emeritus Antun Petričević, doktor Goran Kušec, Drago Papić, Asim Alikavazović i Damir Lukač, predsjednik udruge Donjogradski kobasičar.

Na proglašenju pobjednika Donjogradske kobasijade bio je i gradonačelnik Ivica Vrkić, a zanimljivo je bilo i osječkim gostima- skupini turista iz Dalmacije, Rijeke i Primorja koji su bili oduševljeni kobasijadom te najavili kako će sljedeće godine biti i suorganizatori manifestacije. 

Uz odlične slavonske specijalitete u športskom društvu Olimpija u Donjem gradu dobro se uklopila i tamburaška glazba te je goste kobasijade zabavljao tamburaški sastav Zlatni klas. 

Udruga Donjogradski kobasičar namjerava domaću slavonsku kobasicu uvrstiti na popis proizvoda s oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Poznato je kako su s područja Osječko-baranjske županije danas na tom popisu samo dva proizvoda - slavonski kulen i baranjski kulen. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.