Hrvatski radio

Radio Osijek

15:26 / 08.06.2022.

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Beroš poslao inspekciju u KBC Osijek

Beroš o slučaju

Beroš o slučaju

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš nije zadovoljan očitovanjem KBC-a Osijek o slučaju neuspjelog prekida trudnoće u toj ustanovi te je poslao zdravstvenu inspekciju koja bi na terenu trebala utvrditi sve okolnosti tog slučaja.

"Dobili smo očitovanje iz KBC-a Osijek koje mene osobno kao ministra nije zadovoljilo, ali isto tako nije zadovoljilo ni zdravstvenu inspekciju. Stoga je odlučeno da zdravstvena inspekcija ode u KBC Osijek i vidi na terenu o čemu se radi", izjavio je Beroš tijekom posjeta Bjelovaru.

Povod je slučaj pacijentice kojoj je i nakon pobačaja u KBC-u Osijek potvrđena trudnoća, nakon čega je trudnica potražila pomoć u Nizozemskoj.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić prošloga je tjedna odbacio medijske tvrdnje da je pobačaj obavila medicinska sestra te je najavio da će Ministarstvu zdravstva uputiti očitovanje o tome slučaju. No, ministar danas kaže da iz osječkog KBC-a nisu dobili potpune informacije koje bi dale odgovor na sva potencijalna pitanja.  "Jedino slanjem zdravstvene inspekcije i sagledavanjem tog procesa možemo zaključiti o čemu se radi, kako u pogledu obavljanja prekida trudnoće tako i u pogledu objavljivanja informacija na mrežnim stranicama", rekao je Beroš aludirajući na objavu na službenim stranicama KBC-a Osijek da je nerođeni život zaštićen Ustavom i Kaznenim zakonom.

Ministar je prošloga tjedna rekao da se istražuje tko je taj tekst napisao, odobrio i objavio.

Upitan za nalaz zdravstvene inspekcije u KB Sveti Duh, vezano u slučaju Mirele Čavajde, potvrdio je da su utvrđeni propusti te je pokrenut prekršajni postupak pred za to nadležnim prekršajnim sudom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.