Hrvatski radio

Radio Osijek

Beskamatni krediti za mlade poduzetnike i žene poduzetnice

18.12.2018.

12:34

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Osječko baranjska županija osluškuje potrebe poduzetnika i ukupne su potpore u gospodarstvu u ovoj godini povećane te iznose 6,2 milijuna kuna .

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je kako su danas potpisani ugovori s poslovnim bankama, a vezano uz provedbu projekata kreditiranja žena i mladih poduzetnika koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak. "Osječko baranjska županija u srpnju je ove godine potpisala Ugovor s HABOR-om, na način da dodatno subvencionira ta dva programa koji su za konačne korisnike beskamatni. Kako bi se ti projekti u što većoj mjeri približili poduzetnicima danas je potpisan ugovor sa sedam poslovnih banaka koje će se dodatno uključiti u ove programe. To znači da poduzetnici neće morati odlaziti direktno u HABOR, nego će moći sa svojom poslovnom bankom realizirati programe također s kamatom od nula posto. Za taj je program osiguran kreditni potencijal od 30 milijuna kuna. Potpisani su i ugovori s poduzetničkim potpornim institucijama, s poduzetničkim centrima i inkubatorima i to za savjetovanje poduzetnika (60 000 kuna) te za informiranje i edukaciju, ukupno oko 220 000 kuna. Osječko je baranjska županija ove godine ukupno osigurala 6,2 milijuna kuna za različite potpore u poduzetništvu, što je povećanje od 2 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. Za iduću se godinu planiraju novi programi kreditiranja, također u suradnji s HABOR-om, za početnike, ali i za druge poduzetnike, gdje će kamate također biti u rasponu od 0 do 1 posto, a nastavlja se i provedbom svih potpora iz ove godine". I u 2019. se godini planira povećanje iznos ukupnih potpora, naglasio je župan Ivan Anušić.
Krunoslava Bauschabel-Banić, regionalni direktor za poslovanje Raiffeisen banke pojasnila je da oni kao poslovna banka intenzivno surađuju s HABOR-om. "Ove dvije kreditne linije koje su namjenjene ženama i mladima najpovoljnije su kreditne linije koje HABOR nudi poduzetnicima. S obzirom da Osječko-baranjska županija daje potporu od 2 posto, te su dvije kreditne linije za poduzetnike beskamatne. U četiri županije u kojima mi na istoku poslujemo, jedino se Osječko-baranjska županija pobrinula da mladi poduzetnici i žene poduzetnice mogu koristiti kreditne linije do 700 000 kuna s rokom povrata do 12 godina i uz kamatu od 0%".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.