Hrvatski radio

Radio Osijek

Biciklizam uz rijeku

11.12.2014.

13:28

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske vode VGO Osijek predstavile su nove biciklističke staze na nasipima u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Hrvatske vode Vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu Osijek u suradnji s Direkcijom za vode južnog prekodunavlja iz Pečuha i partenerima provodi projekt Razvoja biciklističkih ruta s ciljem promocije biciklističkog turizma u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i mađarskoj županiji Baranya. U sklopu projekta obnovljene su i modernizirane krune na dionicama nasipa vodnoga područja donje Drave i Dunava. Danas je održana završna konferencija na kojoj su predstavljene biciklističke rute.
Radi se o projektima obnove vodenih ekosustava i povezanih prirodnih područja, te razvitku biciklističkih ruta i infrastrukture, potrebnih za razvoj turizma u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Hrvatske vode su obnovile i modernizirale krune na određenim dionicama nasipa vodnoga područja donje Drave i Dunava:

- Projekt "Biciklistička ruta uz Dravu" - nasip Noskovci–Sopje, usporni nasip Županijski kanal i nasip Vrbovka–Terezino Polje u ukupnoj dužini od oko 28 kilometara

- Projekt "Biciklizam uz rijeku" - nasip Drava–Dunav i nasip Draž–Državna granica u ukupnoj dužini od oko 17 kilometara

- Projekt "BICBC Dunav-Drava" - nasip Karašica i nasip Višnjevac–Osijek u ukupnoj dužini od oko 4,1 kilometar (podsjećamo da su novinari u sklopu projekta BICBC obišli neke od biciklističkih ruta mađarske i hrvatske Baranje o čemu možete pročitati i poslušati ovdje)

- Projekt "Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava" – nasip Zmajevac–Kopačevo, i to u ukupnoj dužini od oko 3,4 km, gdje je za razliku od prva tri projekta predviđeno i prometovanje turističkoga vlaka u organizaciji JUPP Kopački rit koji je i Projektni partner na ovom projektu.

U navedenim projektima, osim važnih i potrebnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture kroz modernizaciju kruna nasipa, te povećanje razgranatosti i povezivanja kapilarnih biciklističkih ruta, istaknuta je važnost razvoja cikloturizma na području velikih rijeka. Biciklističke staze povrh moderniziranih kruna nasipa osim obrane od poplava koriste i razvoju cikloturizma jer se vremenom priključuju međunarodnoj mreži biciklističkih staza – EUROVELO.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.