Hrvatski radio

Radio Osijek

Biosigurnost i biozaštita - smotra u Osijeku

11.05.2022.

23:19

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

mr.sc. Maja Kassa

mr.sc. Maja Kassa

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Osnovna škola Vijenac iz Osijeka i ove je godine domaćin Državne smotre Biosigurnost i biozaštita u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prije Državne smotre održane su smotre Biosigurnosti i biozaštite na međužupanijskoj razini na kojima su sudjelovali učenici 144 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a na poziv Državnog povjerenstva na Državnoj smotri sudjeluje 15 timova učenika sa svojim mentorima. Učenici na smotri svoje istraživačke radove izlažu u tri kategorije: 5. i 6. razred, 7. i 8. razred te učenici srednjih škola.

Učenici su pod vodstvom mentora za ovu smotru izrađivali male znanstvene postere na temu: Hrana i voda - kako ih učiniti sigurnima? Kako spriječiti i liječiti zarazne bolesti? Vlastiti dom kao izvor zaraze, Najzaraznije bolesti na svijetu, Mikrobiom - imamo li koristi od mikroorganizama? Zarazne bolesti koje se prenose vektorima, Istraživanja u domeni zaraznih bolesti - koji su najveći još neriješeni izazovi, Utjecaj otkrića cjepiva na čovječanstvo te Biološki napadi kroz povijest.

Na smotru u Osijek zajedno s mentorima došli su školski timovi iz Srednje škole Pakrac, OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca, OŠ Kenigec Gornji, OŠ Julije Benašića iz Iloka, Srednje škole Antun Matijašević Karameo s Visa, OŠ Župe Dubrovačke, OŠ Sućidar iz Splita, OŠ Josipa Pupačića iz Omiša, OŠ Vladimir Nazor iz Budinščine, Gimnazije A.G. Matoš iz Zaboka, OŠ Kraljice Jelene iz Solina, OŠ Šime Budinića iz Zadra, Srednje škole Vladimir Nazor iz Čabra i III. gimnazije iz Splita.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu. Idejni pokretač i autor projekta „Biosigurnost i biozaštita“ je mr. sc. Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac, koja je zajedno s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Alemkom Markotić izradila kurikulum za ovu izvannastavnu aktivnost i fakultativni program.

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Osnovnom školom Vijenac iz Osijeka su tijekom školske 2021./2022. godine provodili projekt „Biosigurnost i biozaštita“. Projekt je proveden kao izvannastavna aktivnost u 329 osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Projekt su prepoznali i podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Smotra je otvorena večeras u Domu Hrvatske vojske "Brigadir Ivan Rebrina", a tamo će sutra u 18 sati biti proglašeni rezultati. Pred stručnim povjerenstvom posebno će sutra biti predstavljeni radovi učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola te srednjoškolski radovi uz 7. i 8. razrede osnovnih škola. Najavljeno je kako će biti održan i kviz za sve učenike. 

Više o 2. Državnoj smotri Biosigurnost i biozaštita poslušajte u prilogu. 

 


Prilog o smotri biosigurnosti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.