Hrvatski radio

Radio Osijek

13:38 / 16.09.2014.

Autor: Samir Klasiček

Blokirani pripremaju tužbu zbog „genocida nad obrtnicima i poljoprivrednicima“

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Blokirani, koja okuplja građane, obrtnike i poljoprivrednike s blokiranim računima, osnovala je radnu skupinu koja priprema kolektivnu tužbu Europskom sudu protiv hrvatske Vlade zbog – kako kažu – genocida nad obrtnicima i poljoprivrednicima kojima je uskraćeno pravo na opstanak.

Najavili su to na konferenciji za novinstvo u Osijeku na kojoj je tajnica Udruge Darija Časar Švob rekla da je krajem srpnja bilo blokirano 54 tisuće poljoprivrednika i obrtnika čiji dugovi premašuju 31-u milijardu kuna. Svi oni otjerani su u siromaštvo zbog nemogućnosti plaćanja doprinosa.

- Sve im je blokirano, a najgore od svega je što nemaju otvoren nikakav zaštićeni račun jer im to zakon ne dopušta. Uzima im se sve što sjedne na račun i smatramo da je to zaista genocid – kazala je Časar Švob.

Među onima koji ne vide izlaz je Nikola Žeravica iz okolice Đakova čija je farma muznih krava zbog spleta nesretnih okolnosti opustjela, HBOR-ov kredit od milijun 300 tisuća ne može vraćati, a reprogram nije dopušten.

- Jednom blokiran seljak, blokiran je zauvijek jer ako vam dođe jedna blokada, ne radi se o iznosima od 2 ili 3 tisuće, nego o 100 tisuća kuna – kaže Žeravica.

Udruga Blokirani zatražila je ocjenu ustavnosti ovršnoga zakona no odgovor nisu dobili. Od Vlade očekuju da pronađe zakonsku mogućnost za moratorij na ovrhe. Ne dogodi li se to, od tužbe ne odustaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.