Hrvatski radio

Radio Osijek

"Budućnost Europske unije u kontekstu novih geopolitičkih promjena"

09.05.2022.

18:32

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Miro Kovač

Miro Kovač

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Dan Europe i eTwinninga obilježili su studenti osječkog Filozofskog fakulteta.


Predavanje "Budućnost Europske unije u kontekstu novih geopolitičkih promjena" o položaju Hrvatske unutar Europske unije kao i o novim izazovima koji su pred Europom, ulasku Hrvatske u Schengen te o uvođenju eura održao je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Upitan o vrlo ozbiljnom trenutku za Hrvatsku i ujedinjenu Europu i kako se Hrvatska u trenutačnoj geopolitičkoj situaciji treba postaviti i ponašati, Miro Kovač je odgovorio da se Hrvatska postavila onako kako mora te kako to nalažu hrvatski interesi i sigurnosni informacijski sustav. Jasno je da smo mi na strani države koja je napadnuta, na strani žrtve, Ukrajine. Smatramo neprihvatljivim da je Rusija napala Ukrajinu te ćemo sve, sa svojim partnerima, napraviti da se okupirana područja vrate Ukrajini i da nakon toga napravimo novi funkcionirajući sustav u Europi u koju ćemo uključiti i Rusiju koja mora dobiti lekciju za ovakav način postupanja. Mi se ne guramo u prvi plan i to nitko od nas ne očekuje. Nama je važno da pokažemo ozbiljnost, kada je riječ o našoj energetskoj sigurnosti. Mortamo nastaviti razmišljati kako ćemo riješiti da budemo energetski neovisniji, da imamo svoje izvore energije i da ne ovisimo o ruskom plinu i nafti. Treba razmišljati o hrvatskom gospodarstvu i kućanstvima te interesima svih nas koji u Hrvatskoj živimo.


Studenti FFOS-a

Studenti FFOS-a

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.