Hrvatski radio

Radio Osijek

Centar za posjetitelje Tvrđa mijenja lice Osijeka

24.11.2022.

15:03

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Centar za posjetitelje još samo treba opremiti

Centar za posjetitelje još samo treba opremiti

Foto: mvukpet / HRT

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin sudjelovao je na završnoj konferenciji 18 milijuna kuna vrijednog projekta "Centar za posjetitelje Tvrđa''. Riječ je projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora, koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima.

Grad Osijek uložio je 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati turističke atrakcije Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire regije istočne Hrvatske, istaknuo je na završnoj konferenciji projekta Centar za posjetitelje Tvrđa zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

"Nadamo  se da ćemo, zahvaljujući europskim natječajima, uskoro završiti i unutarnje uređenje ove restaurirane zgrade. Kao što vidite, uz dječja igrališta, višegodišnje nasade i mali trg, prvi put u Osijeku u sklopu jednog turističkog objekta imamo i parkirni prostor za deset autobusa" - rekao je zamjenik osječkoga gradonačelnika.

Riječ je projektu, nastavlja arhitektica Nataša Bošnjak, koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima. Pojasnila je kako su najavljene rokove izvedbe pomaknule teškoće u isporuci materijala zbog korone, te kako je još potrebno samo iznutra opremiti zgradu. Provedeno je uređenje vanjskog prostora - zasađene su grmolike trajnice i nova stabla, podignute zelene površine. 

Voditeljica projekta Nataša Bošnjak je, navodeći tehničke podatke, rekla da se radi o prostoru površine 17.000 četvornih metara, od kojih je 1000 četvornih metara bruto površina zgrade, a ostalo su zeleno-pješačke površine i drvoredi unutar lokacije. Sama je zgrada, navodi Bošnjak, kompletno rekonstruirana u suradnji s Konzervatorskim odjelom, što znači da su joj vraćene proporcije iz vremena kada je građena.

"Sve uglavnom odiše prošlošću, što je i bio uvjet konzervatora", izjavila je Bošnjak, dodajući da je na cijelom prostoru zasađeno 86 stabala, oko 1100 ukrasnih trava, 1800 raznih grmlja i zelenila, izgrađeno je dječje igralište, tri trga, parkirališna mjesta i zgrada koja treba biti opremljena do kraja 2023. godine.

Uz Centar je uređeno stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i cikloturistima koji će se ondje moći istuširati te svoje bicikle ostaviti ili popraviti.

Projekt je u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, a njegovom provedbom Grad Osijek želi doprinijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija u javne i gospodarske svrhe.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.