Hrvatski radio

Radio Osijek

Crkva Gospe Voćinske uzdignuta na čast bazilike

10.05.2022.

12:50

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Crkva Gospe Voćinske

Crkva Gospe Voćinske

Foto: Požeška biskupija / -

Crkvi biskupijskog marijanskog svetišta u Voćinu Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu dodijelila je naslov bazilike, objavila je Požeška biskupija. Svečanost proglašenja bazilike održat će se u Voćinu na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza, prigodom glavnog hodočašća vjernika u to marijansko svetište.

Kako je najavljeno, svečanost proglašenja bazilike predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Bit će to ujedno i slavlje spomena 25. obljetnice Požeške biskupije koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II. i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta, ističu iz Požeške biskupije. Sliku Gospe Voćinske okrunio je isti sveti Papa u Osijeku na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj 2003. godine.

Voćin je najveće marijansko svetište u sjevernom dijelu Hrvatske, od Marije Bistrice do Aljmaša, smješteno u prirodnom okolišu podno Papuka, geoparka pod zaštitom UNESCO-a.

Spomenuta crkva izgrađena je u drugoj polovici 15. stoljeća. U vrijeme osmanlijske vladavine bila je zapuštena, nakon oslobođenja od Osmanlija obnovljena je, da bi u Drugom svjetskom ratu bila oštećena i tek 60-tih godina prošlog stoljeća popravljena. Tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu crkva u Voćinu je razorena. Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji crkva je rekonstruirana, te je jedno od najvećih kasnogotičkih zdanja u ovom djelu Europe, navode iz Požeške biskupije.

Crkva u Voćinu je u službi marijanskog svetišta, koje privlači brojne vjernike iz Požeške biskupije i šire, s hodočašćima djece, mladih i zdravstvenih djelatnika u mjesecu svibnju. U mjesecu lipnju hodočašće je starijih osoba, za Veliku Gospu hodočaste obitelji s brojnom djecom, zatim dva najbrojnija hodočašća: na blagdan Gospe voćinske, 21. kolovoza vjernika iz Posavine, Požeštine i Zapadne Slavonije a na Malu Gospu, 8. rujna iz Slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije. Hodočašća završavaju 13. prosinca na godišnjicu razaranja svetišne crkve i ubojstva 47 nedužnih civila, kada svetište pohađaju hrvatski branitelji i drugi vjernici. 

"Uzdignuće voćinske crkve na dostojanstvo bazilike na svoj je način priznanje vjeri brojnih naraštaja čiji je duh bio jači od svih povijesnih stradanja, kao i onima koji su dali svoje živote za našu slobodu, od župnika Josipa Martinca, ubijenog 1943. godine, njegova prethodnika i nasljednika Julija Bürgera, ubijena 1944. do stradalnika Domovinskog rata", stoji u objavi na mrežnim stranicama Požeške županije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.