Hrvatski radio

Radio Osijek

Čudesna šuma Marija Romulića i osječki Centar za mir dobitnici nagrade Žuti okvir

16.12.2021.

17:34

Autor: Radio Osijek/TM

Dobitnici nagrade Žuti okvir National Geographica

Dobitnici nagrade Žuti okvir National Geographica

Foto: National Geographic / Radio Osijek

Medijski lider u promicanju ideje održivog življenja, National Geographic Hrvatska, dodijelio je nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu u 17 kategorija. Među dobitnicima su Mario Romulić i OPG Čudesna šuma te Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekta Održiva Hrvatska, koji se provodi uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te partnera projekta JANAF i RTL. 17 ciljeva održivog razvoja, prema kojima su podijeljene kategorije, definirali su Ujedinjeni narodi. Žutim okvirom istaknute su tvrtke, pojedinci, udruge i ustanove koje su u Hrvatskoj najviše pridonijele održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti.

U kategoriji „Odgovor na klimatske promjene” Žutim okvirom nagrađen je Mario Romulić i njegov OPG Čudesna šuma. Kako stoji u obrazloženju, „Romulić je svjetski poznati fotograf, a zovu ga i dobrim duhom Kopačkog rita. Borac je protiv klimatskih promjena, ekolog, zagovornik zdrave prehrane i proizvodnje hrane, a uz to i promotor i edukator suživota s prirodom. S obitelji živi na svom ekoimanju i OPG-u Čudesna šuma, promovira biodinamičku poljoprivredu, tu je i niz drvenih kućica za ptice kao i “hoteli” za kukce, kompostišta - održiva poljoprivreda u punom sjaju.”

U objavi na svom Facebook profilu Mario Romulić, koji je po nagradu u Zagreb došao u pratnji sinova Ivorom i Sveborom, uz ostalo je zahvalio svima na nominaciji i stručnom žiriju što je prepoznao njihov predani rad u području zaštite prirode i okoliša. „Isto tako zahvala svim prijateljima, polaznicima naših radionica, suradnicima, sponzorima, našim učiteljima, pratiteljima... i svima onima koji su nam podrška i pomoć, kao i svima onima kojima smo inspiracija, a bez kojih ova nagrada niti bi došla u naše ruke, niti bi imala ikakvog smisla”, istaknuo je Romulić.

Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje u kategoriji 16 – Mir i pravda/Snažne institucije dodijeljen je osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava, a nagradu je preuzela njegova izvršna direktorica Natalija Havelka. „Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek je udruga građana osnovana turbulentne 1992. godine, potaknuta ratnim okolnostima, sa željom da pridonesu završetku rata i izgradnji mira. Djelovanje njegovih članica i članova usmjereno je na izgradnju mira, zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, suočavanje s prošlošću, pružanje besplatne pravne pomoći te promicanje kreativnih metoda rješavanja sukoba na individualnoj, grupnoj i političkoj razini. Zalaže se za osviješteno uključivanje u izgradnju Europske unije kao mirovnog projekta te za preuzimanje odgovornosti za zajedničku sudbinu čovječanstva i planeta Zemlje. Nema alternative miru, nenasilnom rješavanju problema i poštivanju ljudskih prava”, stoji u obrazloženju.

„I ove godine nagradili smo najvrednije među vama prestižnom nagradnom "Žuti okvir". Među svim prijavama bilo je teško izabrati samo jednog dobitnika po kategoriji koji je svojim radom i trudom u području održivog razvoja, obrazovanja i znanosti dao poseban doprinos društvu. National Geographic i dalje potiče pojedince i udruge da kroz 17 ciljeva održivog razvoja doprinesu očuvanju i opstanku planeta Zemlje i ljudske civilizacije i poziva vas da se prijavite i iduće godine i prošećete s nama žutim tepihom”, poručuju iz National Geographica Hrvatska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.