Hrvatski radio

Radio Osijek

Danas prosvjed zbog odlagališta smeća u Osijeku!

29.07.2014.

08:55

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dio stanovnika grada Osijeka se odlučio podići tužbu kako bi zaustavili, kako kažu, nelegalno proširenje odlagališta otpada Lončarica Velika u Osijeku. Odlagalište se nalazi na udaljenosti manjoj od 300 metara od prvih kuća rubnih naselja grada.

Javljanje za Radio Osijek- Zdenka Jerotić, Ivanka Jager i Davor Lončarić

Mještani obližnjeg naselja izrazito su nezadovoljni i odlučili su podignuti tužbe protiv grada Osijeka i Ministarstva zaštite okoliša i prirode jer smatraju da pod krinkom sanacije Lončarice Velike žele zapravo proširiti površinu postojećeg deponija čime bi se smeće još više približilo obiteljskim kućama. 

"Proširenje od 3,5 hektara pod izlikom sanacije odlagališta se ne može raditi zbog `Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rad za odlagališta otpada´ u kojem jasno stoji da odlagalište mora biti na udaljenosti najmanje 500 metara od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi! Kako je moguće zatražiti proširenje i dobiti dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode na čestici čija je udaljenost puno manja od 500 metara?", istaknula je i danas u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" jedna od organizatorica prosvjeda Ivanka Jager. Dodala je kako je 80 mještana Raške ulice podignulo tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša, a najavila je kako će se žaliti i institucijama Europske unije. 

Zdenka Jerotić iz Raške ulice u Osijeku pokazuje prostor širenja deponija

 

"Na žalost, dok se ne izađe na ulice nikoga nije briga radi li se prema propisima i zakonima! I zato se stanovnici grada Osijeka okupljaju u Raškoj  ulici ispred kućnog broja 22 da prosvjeduju i upozore gradske vlasti i državu da  je postojeće proširenje nezakonito i u suprotnosti sa Pravilnicima, zakonima i zdravim razumom", stoji u posebnom priopćenju koje su građani poslali medijima najavljujući današnji prosvjed. 

Među ostalim, građani upozoravaju kako se na Lončaricu Veliku, bez obzira na pravilnike o odvajanju komunalnog otpada od stakla, PET ambalaže i sličnoga i danas na Lončaricu Veliku dovozi pomiješano smeće. Uz to, tvrde oni, smeće se ne zatrpava kako bi trebalo i kako je predviđeno pravilnicima. 

Poslušajte izravno javljanje u program Radio Osijeka, u emisiju "Dobar dan".  Sugovornice su Zdenka Jerotić i Ivanka Jager iz osječke Raške ulice. 

Zbog najavljenog prosvjeda i članka na portalu HRT-a oglasilo se i Ministarstvo zaštite okoliše i prirode.

"Odlagalište Lončarica Velika u postupku je sanacije sukladno pozitivnih propisima RH. Za namjeravane zahvate sanacije postojećeg dijela i proširenje odlagališta komunalnog otpada u  predviđenom obimu i na predviđeni način ishođeno je propisano Rješenje 16. lipnja 2014. U Rješenju je navedeno da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak Procjene utjecaja na okoliš", navodi se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Dijana Sušac. Podsjetila je kako je tijekom postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš sva dokumentacija bila na web stranicama ministarstva te tijekom sedam mjeseci (kada je javnost imala mogućnosti dati komentare) nije primljena niti jedna primjedba. "U tom smislu ne stoji tvrdnja iz priopćenja u kojem se najavljuje prosvjed da se radi o zahvatima koji bi bili protivni bilo kojem Pravilniku ili pozitivnom propisu Republike Hrvatske", navodi s eu priopćenju.

Ministarstvo ističe kako "razumiju zabrinutost stanovnika u naselju u blizini, čiji su objekti u postupku legalizacije, te stoga ističu da je motiv za sanaciju ovog i ostalih neusklađenih  odlagališta u Hrvatskoj upravo to da se stanovnicima naselja u blizini osigura bolja kvaliteta života kroz usklađenje odlagališta i svođenje utjecaja na okoliš na najmanju moguću mjeru".

"Konačno rješenje za sve bit će potpuna sanacija i zatvaranje svih odlagališta i uspostava centara za gospodarenje otpadom. Kao što se saniraju i zatvaraju Filipovica i Semeljci u blizini Osijeka, sva odlagališta u Hrvatskoj do konca 2018. biti će sanirana", zaključuje se na kraju priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.