Hrvatski radio

Radio Osijek

Dokkici i Vukovarskim leptirićima nagrada za promicanje prava djeteta

29.11.2021.

17:15

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Dječi kreativni centar Dokkica

Foto: Dječi kreativni centar Dokkica

Foto: - / -

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u ponedjeljak su uručene tri nagrade za promicanje prava djeteta u 2021. godini, za koju je rečeno da je bila "godina krize prava djeteta" zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom covida.

Nagrade u obliku posebnog priznanja i novčanog iznosa od oko 7000 kuna uručene su fonetičarki - rehabilitatorici Mateji Hotujac Dreven iz Karlovca, osnivačicama udruge "Vukovarski leptirići" i djelatnicama osječkog Dječjeg kreativnog centra "Dokkica". Nagrade im je uručila državna tajnica Margareta Mađerić istaknuvši da su posljednje dvije godine obilježene pandemijom covida, koja je rezultirala i krizom prava djeteta. "Pandemijom su pogođena najviše djeca, ograničena su u igri i druženju s vršnjacima, obrazovanju i sportu, suočena s bolešću ukućana i prijatelja... Na nama odraslima je velika odgovornost i obaveza - promovirati i štititi prava djeteta, te uključiti samu djecu u odlučivanje o njihovim pravima", poručila je Mađerić. Istaknula je da sve promjene - od klimatskih do migracija i covida, utječu na djecu. "Negativne utjecaje tih promjena na djecu treba smanjiti na najmanju moguću mjeru", naglasila je dodavši da su dobitnice nagrada tijekom cijele protekle godine radile na tim ciljevima i promicale prava djeteta u Hrvatskoj.
Matea Hotujac Dreven radi na rehabilitaciji djece oboljele od autizma i djece s teškoćama u komunikaciji. Podučava dječaka s višestrukim teškoćama u razvoju, a angažirala se i u prilagodbi osmorice učenika iz Sirije koji pohađaju Osnovnu školu "Braća Seljan", u kojoj radi.
Drugu nagradu dobile su majke djece s teškoćama u razvoju koje su osnivale udrugu "Vukovarski leptirići" sa ciljem da svojoj i drugoj djeci s teškoćama omoguće programe rehabilitacije. Začetnica udruge je Viktorija Matin, majka dječaka koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize i epilepsije. Matin se zalaže protiv diskriminacije bilo kojeg djeteta s teškoćama u razvoju.  
Dobitnice treće nagrade djelatnice su osječkog centa "Dokkica" koje su protekle godine uložile značajan trud u zaštitu i promicanje prava djeteta. Između ostalog, kako je istaknuto u obrazloženju, organizirale su online radionice i savjetovanja za djecu i roditelje te programe jačanja roditeljstva. "Velika nam je čast primiti ovu prestižnu Nagradu koja predstavlja veliko ostvarenje i priznanje za trud koji ulažemo za dobrobit djece Osijeka, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Hrvatske. Našim sloganom "Za djecu, s djecom, zbog djece" želimo potaknuti sve čiji je rad i djelovanje vezano uz djecu, na bolje razumijevanje i poštivanje dječjih prava, posebno participativnih prava...", istaknula je Ines Novak, predsjednica DOKKICE, koja je uz Ivanu Lukić, Nevenku Marijanović, Andreu Žulj Jurišić i Doroteju Blagus primila nagradu.
Zahvalivši na nagradi, Matea Hotujac Dreven je istaknula da "svako dijete ima potencijal, samo ga treba vidjeti i razvijati. "Bez obzira je li riječ o migrantskoj djeci ili djeci s teškoćama, obrazovanje i kvalitetna komunikacija su ključ razvoja", poručila je.

Dokkica, predsjednica Ines Novak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.