Hrvatski radio

Radio Osijek

14:35 / 14.06.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Državna zemljišta hrvatskim poljoprivrednicima

"Izazovi Hrvatske poljoprivrede do 2030. godine"

"Izazovi Hrvatske poljoprivrede do 2030. godine"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

"Izazovi Hrvatske poljoprivrede do 2030. godine" bila je tema okruglog stola kojeg je u suradnji s Udrugom OPG-a Život i poljoprivrednim proizvođačima organizirala osječkobaranjska podružnica udruge Socijaldemokrati. Kako se moglo čuti ogromno povećanje proizvodnih troškova dovest će u pitanje opstanak brojnih proizvođača, a bilo je riječi i o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. 

Poljoprivrednici nisu bili zaštićeni u proljeće kada su cijene mineralnih gnojiva narasle i do pet puta, a nisu bili zaštićeni ni kada su počele divljati cijene goriva poručio je član Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić dodavši kako žetva samo što nije krenula, međutim ukoliko se ovakvo stanje zadrži mnogima će jesenska sjetva biti upitna. Posebno je, kako kaže, na poljoprivrednike utjecala nedavna odluka Europske komisija „Prije 14 dana smo bili još kako tako raspoloženi, međutim tada je donijeta odluka da se žitarice iz Ukrajine mogu uvoziti bez carina. Nakon samo par dana cijena ječma je pala za 10-15%, a isto tako i pšenice. Ovaj trend pada cijena će očito biti toliki da mnogi od nas neće biti u mogućnosti pokriti svoje troškove. O cijenama žitarica ovisit će hoće li poljoprivrednici krenuti u sljedeću sjetvu” upozorava Brlošić. 

Nezadovoljni i novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu


Riječi je bilo i o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu oko kojeg su poljoprivrednici skeptični kako će riješiti onaj gorući problem „Očekujemo da se napišu pravilnici kako će se ovaj zakon i provoditi, međutim zasad nemamo informacije što će oni sadržavati odnosno jesu li uopće u izradi. Ono što ovaj zakon konačno treba riješiti jest da se hrvatskim poljoprivrednicima konačno da zemljište na duži period da u njega mogu i investirati”. Međutim, rješenje ovog problema na ovaj način čeka se duže od 30 godina, kaže Brlošić, iako imamo primjere da je to bilo moguće i prema odredbama starog zakona „Svim velikim sustavima, od bivšeg Agrokora i njemu sličnima, je prije 30 godina država dala dugoročne ugovore od 30 ili 50 godina. Danas imamo situaciju da će neovisno o tome tko će biti vlasnik, primjerice Belja, imati pravo raspolaganja tim zemljištem na razdoblje koje je tim ugovorom potpisano. Dakle, može se promijeniti i 10 vlasnika i oni ostaju ovdje, dok s druge strane OPG-ovi, po novom zakonu, ne mogu produžiti ugovor o zakupu po nijednoj osnovi, nego moramo čekati raspisivanje javnog natječaja”.   

Država ima maćehinski odnos prema vlastitim proizvođačima

Socijaldemokrati - okrugli stol "Izazovi Hrvatske poljoprivrede do 2030. godine"

Socijaldemokrati - okrugli stol "Izazovi Hrvatske poljoprivrede do 2030. godine"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nekonkuretnost


Jedan od glavnih izazova je nekonkurentnost hrvatske poljoprivrede, naglasio je predsjednik Udruge OPG-a „Život” Robert Hadžić. To je, kako kaže, prije svega rezultat dugogodišnjeg maćehinskog odnosa države prema poljoprivrednicima što se možda i najbolje očituje u upravo problematici poljoprivrednog zemljišta „Problem poljoprivrednog zemljišta na zapadu ne postoji, dok su i sve nama istočne zemlje napravile tranziciju i privatizaciju zemljišta” kaže Hadžić koji ističe i krivo tumačenje zakona kao jedan od ključnih problema „ Danas nam je vrlo aktualna motika. Nigdje u europskoj odredbi ne piše kako je zabranjena motika, dapače, ako netko ima hektar nečega zašto bi kupovao frezu, ukoliko sve što mu je potrebno može napraviti motikom”. Nabrojanom dodaje porezna i administrativna opterećenja kao glavne primjere da država ne štiti vlastite proizvođače, već prema njima ima, kako kaže, maćehinski odnos.  


Stoga je, kako je poručila koordinatorica udruge Socijaldemokrati za Osječko baranjsku županiju Romana Nikolić krajnji trenutak za očuvanje nacionalnih strateških interesa, jer sljedeće godine ćemo se morati suočiti s dodatnim problemom - istekom moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.