Hrvatski radio

Radio Osijek

Džamija u Gunji teško stradala u poplavama

07.06.2014.

15:35

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Džamija u u Gunji, najstarija u Hrvatskoj - izgrađena 1969. godine, bila je potpuno potopljena, a u poplavi je izgubljena knjižnica s dvije tisuće knjiga. Gunju je danas posjetio i predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija, Aziz efendija Hasanović s veleposlanicima Azerbajdžana, Indonezije i Irana, te obećao pomoć.

Voda je u unutrašnjosti džamije dosegnula visinu i do tri metra. Prema riječima glavnog imama u Gunji Idriza efendije Bešića, za muslimanske vjernike obnova džamije je dakako prioritet te se nada da će se džamija brzo obnoviti. Kazao je da je džamija u Gunji, izgrađena 1969. godine, u stvari jedina izvorna džamija u Hrvatskoj. "Voda je uništila sve pred sobom", podsjetio je imam Bešić dodajući kako je uz džamiju, kojoj gravitira oko 2000 vjernika, poplavljen i Islamski kulturni centar koji se već godinama gradi uz džamiju.

"Kao muftija zaista suosjećam sa svima koji su doživjeli ovu, rekao bih, tragediju. Već sam dvaput boravio na ovom području, obišao sam stradalnike izmještene iz Gunje, ali ovo što sam danas vidio zaista nadilazi percepciju običnog čovjeka", kazao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz efendija Hasanović. Azerbajđanski veleposlanik u Hrvatskoj Kamil Khasiyev rekao je kako je vidljivo da je situacija na poplavljenom području u Gunji teška te da zahtijeva i pomoć međunarodne zajednice. 
Stanje u Gunji i dalje je teško iako se voda gotovo povukla iz cijelog mjesta. U tijeku su radovi na čišćenju sela od velikih nanosa blata te ostalog otpada koji je Sava nanijela u to mjesto s oko 4.200 stanovnika, a koji su zbog poplava bili prisiljeni iseliti iz svojih domova, a sada svakodnevno dolaze kako bi se što život što prije vratio na to područje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.