Hrvatski radio

Radio Osijek

E-trošarine-od 1.rujna bez papirnatih obrazaca

16.06.2014.

12:14

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1.rujna gospodarstvenici će sve obrasce iz područja trošarina i posebnih poreza podnositi isključivo elektroničkim putem. Kako bi bili spremni za novi sustav poslovanja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori u Osijeku za njih je organiziran besplatan seminar.

„Papirnatih obrazaca više neće biti. Ukidaju se vremenske barijere, obrasci će se postupno popunjavati i nakon dva klika mišem bit će u bazama Carinske uprave. Gospodarstvenicima će na taj način biti lakše poslovati“, objasnila je voditeljica projekta e-Trošarine Renata Rašić.

Od 1. runa vrijede odredbe Pravilnika o podnošenju trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza upotrebom sustava elektroničke razmjene podataka. Preduvjet za to posjedovanje je digitalnog certifikata kojega izdaje FINA . Gospodarstvenci-obveznici plaćanja trošarine na duhanske prerađevine, energente, alkohol, alkoholna pića i pivo ili te obveznici posebnih poreza na kavu, bezalkoholna pića i motorna vozila moraju se prijaviti i u G2B servis Carinske uprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.