Hrvatski radio

Radio Osijek

Ekocid na Jošavi?

27.05.2014.

06:57

Autor: Radio Osijek/Radio Đakovo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U jezeru Jošavi tijekom vikenda je uginulo između pet i sedam tona ribe, pretežito babuške, doznaje Radio Đakovo od Tomislava Cvitkovića, predsjednika Komisije za poribljavanje Zajednice športskih ribolovnih udruga Đakovo. Uzrok za sada nepoznat.

Istraga mjerodavnih službi trebala bi utvrditi zbog čega je došlo do pomora tolikih količina ribe koja beživotno pluta po jezeru oko kojega se već širi neugodan miris truljenja. Veterinarska je inspekcija uzela uzorke uginule ribe, a stiže i vodoprivredna inspekcija koja će na uzorcima analizirati vodu. Ribiči, pak, smatraju da je do zagađenja vode i pomora babuški moglo doći i uslijed ispiranja pesticida i ostalih zaštitnih sredstava kojima se tretiraju usjevi, voćnjaci i slično. Zagonetka je tim veća što, kaže Cvitković, ugiba babuška koja je inače otporna riba. U očekivanju službenih rezultata analize, uginulu će ribu trebati neškodljivo ukloniti iz jezera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.