Hrvatski radio

Radio Osijek

Elementarna nepogoda za Slatinu

06.08.2014.

20:30

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih velikom količinom oborina virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić danas je proglasio elementarnu nepogoda za područje grada Slatine. U tijeku je procjena štete.

Jučerašnje olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i kišom nanijelo je velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama - industrijskom bilju, povrću, krmnom bilju, livadama i pašnjacima, stoci, trajnim nasadima, građevinskim objektima - stambeni objekti i gospodarske građevine te oprema, kao i na prometnoj infrastrukturi.
Oborinski vodeni val jučer je poplavio stotinjak kuća u nekoliko ulica u Slatini i desetak kuća u naselju Humu.
Prema izvješću Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Virovitica evakuirano je šest starijih i nemoćnih osoba i stoku sa dvije farme.
Bujične poplave oštetile su i željezničku prugu kod cestovnog prijelaza u Lovačkoj ulici te nedaleko od Kozica. Na ta dva pružna propusta pruga je oštećena u duljini oko 200 metara. Snažna bujica odnijela dio nasipa ispod pruge tako su tračnice s pragovima ostale u zraku.
Zbog udara groma nastao je kvar na polubranicima preko željezničkih prijelaza u Slatini i Sladojevcima. Stoga je do daljnjega željeznički promet na dionici podravske pruge od Čačinaca do Slatine u prekidu.
Gradsko povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda mora odmah ili u najkraćem mogućem roku izraditi prvo priopćenje s procjenom ukupne štete i dostaviti ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.