Hrvatski radio

Radio Osijek

„Europske škole za živući planet“

06.06.2014.

19:19

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovog je tjedna u rumunjskom gradu Moeciu de Sus održan završni događaj u okviru međunarodne školske inicijative „Europske škole za živući planet“. Sudjelovali su učenici i nastavnici iz dviju hrvatskih škola: OŠ Popovac iz Popovca i OŠ Drenje iz Drenja.

Već šesti put, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi WWF-a i Zaklade ERSTE, učenici iz 11 europskih zemalja kreirali su vlastite projekte na temu zaštite okoliša. Pridružili su se i učenici i nastavnici iz dviju hrvatskih škola: OŠ Popovac iz Popovca i OŠ Drenje iz Drenja. Predstavljeni su brojni projekti: ulične manifestacije, ekološki vrtovi, kazališne predstave, izložbe kao i aktivnosti u kojima „učenici uče učenike“. „Kroz inicijativu Europske škole za živući planet nastojimo naučiti učenike da sami potaknu promjene. Preko niza radionica ukazujemo im na mogućnosti da aktivno izražavaju svoje mišljenje u javnosti te da se međusobno motiviraju u brizi za okoliš“, izjavila je Barbara Tauscher, voditeljica WWF-ovog austrijskog programa za edukaciju o okolišu.Čak 33 školska razreda iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, Austrije, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Češke, Ukrajine i Mađarske sudjelovala su u ovogodišnjoj inicijativi Europske škole za živući planet. Tijekom sedam mjeseci, učenici uzrasta od 13 do 17 godina zajedno su radili na različitim ekološkim projektima. Provodili su istraživanja, razgovarali s donosiocima odluka, istraživali prirodu, a projektne ideje i njihova realizacija dolazili su isključivo od samih učenika, dok su ih nastavnici podržavali kao kreativni mentori. Na svečanosti u Rumunjskoj sudjelovali su po jedan nastavnik i jedan učenik iz svakog projektnog tima, gdje su stekli potrebne vještine kako bi početkom školske godine realizirali planirane projekte tijekom pripremnog kampa u Austriji. “Ovo je prvi projekt koji sam proveo s učenicima izvan granica Hrvatske i to mi je mnogo značilo. Naučio sam kako planirati projekt i vidjeti sve projektne korake – od dobivanja ideja do izrade ciljeva te na kraju samu realizaciju projekta”, kaže Goran Podunavac, nastavnik škole OŠ Popovac. Akcije koje doprinose zaštiti okoliša neće završiti sa spomenutim završnim događajem. Naime, osmišljen je Međunarodni dan rijeka u okviru „Europske škole za živući planet“ koji će se proslaviti u svih jedanaest europskih zemalja koje sudjeluju u ovoj inicijativi a zajednička tema dana bit će “rijeka”. Ovaj ekološki dan još je jedan važan korak u cilju podrške novostvorenoj mreži ekološki aktivnih i osviještenih mladih ljudi koja pokazuje kako edukacija o prirodi i okolišu zaista može dobro funkcionirati.


 /tekst i foto WWF/

 
  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.