Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

22.08.2014.

22:30

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prisjećamo se žrtava komunističkog, nacional-socijalističkog i fašističkog režima kao i svih žrtava koje su dale svoj život za stvaranje demokratske, slobodne i samostalne domovine Hrvatske.

U Đakovu program organiziraju Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - Ogranak Đakovo i Hrvatski obredni zdrug „Jazovka“ - Krilo Đakovo.

 PROGRAM U ĐAKOVU:
Polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja žrtava komunizma „Glava koja   tone“  u Đakovu na Vij. k. A. Stepinca (iza župne crkve Svih svetih) na mjestu najvećeg stratišta i masovne grobnice žrtava komunizma 1945. „Župna livada“ u Đakovu. To je najveće i najpoznatije stratište i grobište u Đakovštini  u voćnjaku nekadašnjeg župnog dvora iza crkve Svih svetih, oko 100-tinjak metara od glavne gradske ulice u centru grada, uz sadašnju cestu na Vij. k. A. Stepinca u Đakovu. Nakon ulaska partizana 16. na 17. travnja 1945. u Đakovo počela su uhićenja i likvidacije građana, a njih 70-80 osoba je prema izjavama očevidaca strijeljano na ovome mjestu i pokopano u nekadašnjem obrambenom rovu. Neka tijela su iskopana, ali je tadašnja komunistička vlast zabranila daljnje iskapanje, tako da je preostalih 65-70 osoba ostalo u masovnoj grobnici koja je do danas neistražena. Njima u spomen je 2009. godine otkriveno spomen-obilježje „Glava koja tone“, rad  kipara A ntuna Babića iz Vinkovaca kod kojega ćemo odati počast svim žrtvama komunizma.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja žrtvama komunizma na groblju u selu Krndiji (4 km sjeverozapadno od Punitovaca). Selo Krndija je od kolovoza 1945. do svibnja 1946. godine ograđeno žicom i pretvoreno u jedan od najvećih komunističkih logora u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji za njemačko stanovništvo (pretežno starce, žene i djecu) iz Slavonije, Srijema (Đakovo, Vinkovci, Sl. Brod, Županja, Slatina, Virovitica, Požega, Vukovar…), središnje Hrvatske (Zagreb, Novska, Kutina, Garešnica, Daruvar, Bjelovar, Sisak, Kostajnica…) i bosanske Posavine (Bosanski Bord, Bijeljina, Brčko, Prnjavor…). U logoru je u teškim uvjetima smještaja, od gladi i bolesti te napornoga rada umrlo najmanje 338 osoba. Procjenjuje se da je kroz logor Krndiju prošlo oko 3500 do 4000 logoraša, te da ih je oko 500 do 1500 izgubilo život. Točan broj hrvatskih folksdojčera koji su prošli poslijeratne logore sa sigurnošću je teško utvrditi, ali ćemo ih se u molitvi prisjetiti. Molitvu predvodi punitovački župnik vlč. Đurica Pardon (organizator Gradski odbor HDZ-a Đakovo, a pridružit će se i članovi Njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj/Volksdeutsche Gemeinschaft der Donauschwaben in Kroatien - Ogranak Đakovo).

12 sati - polaganje vijenca i paljenje svijeća u spomen na žrtve fašizma kod spomen-  obilježja žrtava Sabirnog logora u Đakovu na mjestu nekadašnje „Mašinske radionice“ kod zgrade „Konzuma“ u Ulici V. Nazora u Đakovu Sabirni logor za židovske, jednim dijelom i srpske žene i djecu postojao je u Đakovu od prosinca 1941. do srpnja 1942. godine u zgradi nekadašnjeg mlina „Cereale“, kasnije poznatog kao „Mašinska radionica“ u današnjoj Ulici V. Nazora u Đakovu. U logoru je umrlo 566 zatočenica, žena i djece, koji su pokopani na Židovskom groblju u Đakovu, a njihova imena je zabilježio grobar Stjepan Kolb, tako da je to jedino i specifično groblje ovakve vrste u Europi jer se zna ime i prezime svih žrtava fašizma, odnosno Holokausta.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.