Hrvatski radio

Radio Osijek

FAZOS: Inovativnim poučavanjem do razvoja perifernih ruralnih područja

01.06.2022.

16:30

Autor: Radio Osijek

Ruralni prostor

Ruralni prostor

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Naziv je to radionice u sklopu projekta Erasmus + "Inovativno obrazovanje za održivi razvoj u perifernim ruralnim područjima - RUR'UP"  u kojoj su predstavljeni rezultati i pozitivni primjeri nakon dvogodišnjeg istraživanja studenata i profesora. Kao najveći je problem istaknuta nedovoljna organiziranost, zbog koje unatoč kreativnim idejama i pojedincima nema konkretnih rezultata. 

"Na znanstvenim je institucijama napraviti tehničko-tehnološku provjeru, procjenu i prikaz mogućnosti realizacije, svakako uz pomoć jedinica lokalne samouprave", istaknuo je profesor Zdenko Lončarić s FAZOS-a. Nema dovoljno sluha i šum je sve veći kako idemo prema državnoj razini, nastavlja profesor Lončarić i kao jedan od najvećih izazova ističe digitalizaciju poljoprivrede i ruralnog prostora. "FAO deklarira da će jedan od najvećih izazova biti strah kako će digitalizacijom poljoprivrede ruralni prostor ostati još više iza industrijske poljoprivredne proizvodnje. Definitivno će i biti tako i tu je ogromna uloga agronoma. Baš su ovakvi skupovi dobri, jer ideje koje čujemo trebamo pretočiti u djela". Izvanredna profesorica s FAZOS-a Snježana Tolić  od 2008.  godine 2013. godine intenzivno radi na osnutku lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj, promotorica je inovativnih metoda poučavanja primjenom visokih gredica u razvoju vještina ekološkog uzgoja hrane u školama i vrtićima, voditeljica je i suradnica brojnih projekata za razvoj poduzetništa u ruralnim područjima. Ona ističe: " U ovom novom dobu digitalizacje vidim veliku prednost za nove generacije naših studenata, a budućih savjetnika poljoprivrednika. Pripremamo ih za to buduće vrijeme, kako bi i kroz ovakve on-line tečajeve dostupne na europskim platformama učili iz velike raznolikosti i bogatstva dobrih primjera praksi iz Europske unije. Tako proširuju svoja znanja te će ih znati prenijeti na područje savjetovanja za potrebe razvoja naših ruralnih područja, kako se ne bi dogodilo da su nam ruralna područja periferija urbanih centara, nego da doista budu područja razvoja i lijepog života te turistička baza i dodana vrijednost cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu". 

 

Galerija
Ruralni prostor, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Ruralni prostor, Foto: M.Milas/Radio OsijekRuralni prostor, Foto: M.Milas/Radio OsijekRuralni prostor, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.