Hrvatski radio

Radio Osijek

GOGO traži posebnu raspravu o besplatnim udžbenicima

14.05.2014.

20:03

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanska opcija Grada Osijeka smatra da se „medijskim manipulacijama i iznošenjem neistina“ u javnosti pokušava stvoriti dojam da je osječka oporba protiv odluke o podjeli udžbenika osječkim osnovcima. Zbog toga traži da se na tematskoj sjednici 19. svibnja, sazvanoj kako bi se raspravljalo o Strategiji kulturnoga razvitka grada 2014.-2020., na dnevni red uvrsti i rasprava o udžbenicima.

„Odluka o podjeli udžbenika do sada nije bila samostalna tema na Gradskom vijeću, bez obzira što medijski manipulatori, reklamama koje plaćaju novcem svih nas građana žele poručiti drugačije“, ističu u svom priopćenju vijećnici GOGE Miroslav Šimić i Miroslav Vanek. Spor je nastao nakon što su oporbeni vijećnici, među njima i GOGO, odbili podržati rebalans proračuna u koji je bila „upakirana“ i stavka za besplatne udžbenike osječkim osnovcima. U nekim lokalnim medijima počeli su se objavljivati spotovi u kojima se navodi da su vijećnici HDSSB-a, GOGE i HSP-a dr. Ante Starčević glasovali protiv besplatnih udžbenika.

Šimić i Vanek, međutim, namjeru da se osnovcima osiguraju besplatni udžbenici u potpunosti podržavaju, ali žele posebnu raspravu, naglašavaju u priopćenju. „Ova rasprava je važna jer na njoj trebamo saznati odgovore na mnoga važna pitanja npr. na koji način se misli udžbenike nabavljati, kako će se  organizirati njihova podjela, tko će udžbenike zaduživati, tko će za njih odgovarati i drugo“, navode GOGini vijećnici. „Osim toga rasprava je važna i zbog djece naših sugrađana koji ne svojom krivnjom dio svog osnovnoškolskog obrazovanja stječu izvan Osijeka. Konkretno tu posebno mislimo na učenike iz Cvjetnog naselja i Briješća. Škola u Briješću nema dovoljne kapacitete i oni od 5. do 8. razreda idu u Čepin. Iz tog razloga npr. nisu imali pravo na besplatne laptope koji su se svojevremeno dijelili svim učenicima petih razreda. Naglašavamo činjenicu da su i ta djeca naši sugrađani, a da njihovi roditelji plaćaju poreze u proračun Grada Osijeka te da naravno zaslužuju jednaka prava kao i svi ostali učenici osnovnih škola s prebivalištem iz Osijeka“, stoji u njihovu priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.