Hrvatski radio

Radio Osijek

Gong svjetskog mira stiže u Vukovar

27.02.2014.

16:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovar bi do kraja ove godine trebao dobiti World Peace Gong, gong svjetskoga mira – monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i budućnost.

Najavio je to danas u Vukovaru indonezijski veleoposlanik u Hrvatskoj Agus Sardjan. U svijetu ih trenutno ima 18, a Vukovar bi bio jedino mjesto u Hrvatskoj koje bi imalo spomenik izrađen u obliku gonga. Prema najavama dogradonačelnice Vukovara Danijele Stanković, Gong svjetskoga mira u početku bio postavljen u Gradskom muzeju Vukovar gdje je trenutno deponiran i kamen mira iz Hiroshime, no tamo će biti smješten privremeno. „Konačna lokacija biti će Centar za mir i toleranciju, koji će se nalaziti u objektu poznatome i kao crveni magacin, a gdje će također biti pohranjen i kamen mira“, rekla je Stanković.

Sardjan je istaknuo da je Vukovar odgovarajuće mjesto za jedan takav monumentalan i prepoznatljiv spomenik zbog nedavne nesretne ratne prošlosti i svega što se ovdje dogodilo. „Meni je izuzetno drago što sam u svojstvu indonezijskog veleposlanika imao priliku pripomoći ovom projektu“, izjavio je Sardjan.

Cijeli projekt Svjetskog gonga mira nastao je u Indoneziji kao monumentalna instalacija koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti, te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima. Prvi World Peace Gong oglasio se na Staru 2002. godinu da bi označio 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. Od tada je instaliran i u 18 drugih država u spomen na nevine žrtve, ali i kako bi upozoravao na krhkost svjetskog mira.

Indonezijsko je izaslanstvo u Vukovar stiglo na poticaj hrvatskih iseljenika Franka Cetinicha koji posluje u Australiji, Kini i Europskoj Uniji te Ante Sardelića, hrvatskog i kanadskog akademskog kipara koji je već sudjelovao u donacijama za Vukovar. Budući da postoji zanimanje indonezijskih tvrtki za gospodarska ulaganja izaslanstvo je danas posjetilo također Luku Vukovar i Gospodarsku zonu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.