Hrvatski radio

Radio Osijek

Govorimo o ulozi Vukovara u našoj budućnosti

18.11.2014.

16:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je u utorak na misi zadušnici na Memorijalnom groblju u Vukovaru na slogu i nacionalni dijalog, ustrajnost u neizjednačavaju žrtve i agresora, te na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava.

O djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci i svijetu, a treba govoriti i o ulozi Vukovara u našoj nacionalnoj prošlosti i, još više, našoj nacionalnoj budućnosti, istaknuo je Uzinić pozvavši da Vukovar napokon prestane biti grad slučaj te da ponovno postane grad pokreta. Rješavanje naših problema ovisi prvenstveno o našoj slozi. Budemo li i dalje nesložni, a osobito neposobni za nacionalni dijalog, te ako ćemo imati oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, Vukovar, ali i mi s njim, će umrijeti, rekao je Uzinić.
Pozvao je na obnovu hrvatskoga društva iz Vukovara, grada simbola pobjede u porazu. Domovini, Crkvi u Hrvatskoj i vjernicima dubrovački je biskup poručio kako treba jasno ustrajavati da se ne izjednačava agresor i žrtva. "Trebamo također ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio, te da se kazne oni koji su počinili zločine", rekao je dodavši kako zbog toga što se ne progoni one koji su počinili zločine događa etiketiranje branitelja koji su časno i pošteno stavili svoje živote na branik domovine.
Po Uzinićevim riječima "u našem pristupu, u našoj nacionalnoj prošlosti ima previše mlakosti, previše neodlučnosti da se utvrdi istina, previše neodlučnosti da se kaže istina bez obzira na sve, te se s njom suoči". Ocijenio je kako istina ne smije biti prešućena jer ona ozdravlja. "Zato su u krivu oni koji misle da će istina produbiti i povećati mržnju", rekao je Uzinić.
"Prešuti li se istina u ime laži, u ime lažnoga mira i suživota, tog suživota uopće nema, on je tek varka, a povijest će se vjerojatno ponoviti", kazao je biskup. Vjernike i Crkvu pozvao je na praštanje jer smo, kako je istaknuo, kao vjernici pozvani opraštati i kad nas pogađa nepravda. "Opraštanje nije zbog zločinaca, nego zbog nas", rekao je dodavši - ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom.
Biskup je uputio i poruku "svima koji su izazvali agresiju te počinili genocid i zločine ili su u to bili uvučeni, ali i onima koji su nijekali i nastavljaju nijekati ono što se dogodilo u Vukovaru, Škabrnji, BiH i brojnim mjestima u našoj domovini". Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid, nažalost još uvijek nisu spremni na obraćenje, rekao je biskup dodavši da zato ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan-danas nisu suočili s onim što su napravili tom gradu i njegovim ljudima.
Istaknuo je kako "zločinac treba priznati ono što je učinio i obećati da će, onoliko koliko je to moguće, popraviti to što je učinio".
Pozvavši na suradnju Uzinić je ocijenio kako su susret i suradnja poruka Evađelja Isusa Krista prevedena u naše vrijeme i okolnosti. "Krenimo usklađivanju s njima i susretnimo se", rekao je dodavši kako će bez susreta i suradnje sve ostati kao i dosada.
"Nije dobro da svatko u ovom gradu ima svoje škole, kafiće, društvo, te što svi i dalje imamo svoje neprijatelje", rekao je dodavši kako se to pretvara u "naša i njihova groblja".
Dubrovački biskup pozvao je također na molitvu za sve koji su položili živote za Domovinu, za poginule branitelje, za pronađene, identificirane i pokopane, a osobito za nestale za čije sudbine i grobove još ne znamo.
"Molit ćemo za žive branitelje, osobito invalide i sve koji se nose s činjenicom da ovaj grad i domovina nisu postali onakvi kakvi su ih sanjali", rekao je ocjenivši kako se stvara dojam, ne samo kod branitelja, kao da bi bilo bolje da ni njih nema među nama.
"Molimo i za branitelje u Savskoj u Zagrebu koji već mjesec dana prosvjeduju. Molimo i za hrvatsku Vladu da se učvrsti dijalog te dijalog s Vukovarom", kaže Uzinić.
Biskup smatra da se zbog međusobnih podjela i nesposobnosti suočavanja s krizom - ekonomskom, političkom i duhovnom, Hrvatska ponovno nalazi na rubu provalije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.