Hrvatski radio

Radio Osijek

15:15 / 07.06.2022.

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Grad Vukovar i ove godine u poljoprivrednike ulaže milijun kuna

Vukovarski gradonačelnik na konferenciji za novinare

Vukovarski gradonačelnik na konferenciji za novinare

Foto: Marija Vukasović Petrinoviž / Radio Osijek

Grad Vukovar je 27. svibnja ove godine raspisao Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi za 2022. godinu, težak milijun kuna. Sadrži 11 mjera kojima se sufinancira 50% prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji, kao i sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda. Otvoren je do 15. prosinca 2022. godine ili do iskorištenja osiguranih proračunskih sredstava.

Sredstva u iznosu od milijun kuna je prošle godine u rekordnom roku povuklo 39 vukovarskih poljoprivrednika, a za ovu godinu osigurano je također milijun kuna.

Gradonačelnik Ivan Penava pozvao je sve poljoprivrednike s područja grada Vukovara da se, ukoliko to već nisu, prijave na objavljeni Javni poziv. „Program bespovratnih potpora u poljoprivredi provodimo već sedam godina za redom. Od 2015. godine kada smo uveli ovu mjeru po prvi puta, povučeno je tek 48 tisuća kuna, a prošle godine ostvarili smo maksimalnu iskorištenost sredstava u iznosu od milijun kuna. U suradnji s poljoprivrednicima napredujemo iz godine u godinu te ih pozivam da nastave vući sredstva istim tempom kao i prošle godine te da nam se obrate i upoznaju nas sa svojim zapažanjima, mogućnostima ili promjenama koje trebamo učiniti“, rekao je gradonačelnik Penava istaknuvši kako je u posljednjih 7 godina u ovu namjenu utrošeno više od 6 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić navela je kako javni poziv sadrži 11 mjera kojima se sufinancira 50% prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda. „Moguće je ostvariti potporu za potrebe nabave mehanizacije, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, zaštite od tuče, osiguranje stoke i objekata za stoku, za očuvanje pčelinjeg fonda, nabavu voćnih sadnica, edukaciju i stručno usavršavanje, ali između ostaloga i za pomoć u pripremi projekata što poljoprivrednicima može biti od izuzetne važnosti pri privlačenju bespovratnih sredstava“, pojasnila je pročelnicaBilić.

Najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 50.000,00 kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore ne može biti manji od 1.000,00 kn. Bespovratnim potporama sufinanciraju se prihvatljivi troškovi nastali od 27. travnja 2021. (od dana zatvaranja Javnog poziva za 2021.godinu), a potpore je moguće ostvariti i temeljem ponuda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.