Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradski muzej Požega obnavlja se i radi

06.04.2022.

13:05

Autor: Radio Osijek

Gradski muzej Požega

Gradski muzej Požega

Foto: Gradski muzej Požega / -/-

Dok traje obnova zgrade Gradskog muzeja Požega možete ih posjetiti u virtualnom svijetu. Aktualna je izložba "Akvalna Požega Matka Peića", a Muzej surađuje s Požežanima u projektima "Klub čitatelja vlastite prošlosti" i „Požeške bolte”. 

U tijeku su opsežni radovi na obnovi Gradskog muzeja Požega, potvrdila nam je ravnateljica Muzeja Mirela Pavličić Hein, koji bi trebali biti završeni u kolovozu ove godine. Nakon toga slijedi opremanje Muzeja koji bi svoja vrata na staroj adresi trebao ponovno otvoriti na proljeće iduće godine.

Do tada ih možete posjetiti i u virtualnom svijetu i razgledati izložbu „Akvalna Požega Matka Pejića” otvorenu u povodu Dana grada Požege i Grgureva u Galeriji Ciraki u prostoru Gradskog kazališta Požega. Na njoj je predstavljeno šezdesetak djela, uglavnom akvarela Požege koju je Peić nazivao akvalnim gradom. Gradski muzej Požega prošle je godine otkupio cjelokupnu ostavštinu Matka Peića. Radi se o bogatoj i kompleksnoj likovnoj, arhivskoj i knjižnoj građi, a time je požeški muzej postao jedina ustanova koja čuva svu građu vezanu za Peića, rodom Požežanina, ističe ravnateljica Pavličić Hein.

Izložba Akvarelna Požega Matka Peića

Izložba Akvarelna Požega Matka Peića

Foto: Gradski muzej Požega / -/-

Zanimljiv je i „Klub čitatelja vlastite prošlosti”, projekt digitalizacije obiteljskih fotografija Požežana i stanovnika Požeštine, autorice Maje Žebčević Matić kojim Gradski muzej Požega nastoji otkriti povijest grada na fotografijama. Građani se odazivaju u velikom broju i donose stare fotografije koje se skeniraju i tako stvaraju opsežnu bazu do sada nikada viđenih fotografija, danas već potpuno promijenjene arhitekture grada i krajobraza požeškog kraja, povijesnih, društvenih, vjerskih i obiteljskih događanja u daljoj i bližoj prošlosti, te filozofije, načina života i običaja obitelji. Klub čitatelja vlastite prošlosti okuplja i građane koji pomažu u otkrivanju priča o gradu i okolici.

Klub čitatelja vlastite prošlosti

Klub čitatelja vlastite prošlosti

Foto: Gradski muzej Požega / -/-

Na kraju Požežane pozivaju da ispune anketu „Kako stanovnici Požege vide i doživljavaju svoj grad?”. Istraživanje će poslužiti u izradi priručnika „Marketing plan brendiranja turističke destinacije“ koji se provodi u sklopu projekta Požeške bolte.

Požeške bolte

Požeške bolte

Foto: Požeške bolte / -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.