Hrvatski radio

Radio Osijek

Greta (6), Filip (10) i Petra (12) najčitatelji među djecom i mladima u 2021.

01.04.2022.

15:44

Autor: Magdalena Jelečević/Radio Osijek

Najčitatelji 2021. godine

Najčitatelji 2021. godine

Foto: Magdalena Jelečević / Radio Osijek

Greta Horvat, Filip Stanić i Petra Dudaš najčitatelji su Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek među djecom i mladima u protekloj godini, svaki u svojoj kategoriji. Danas su im uručena priznanja i nagrade – paket vrijednih knjiga koji im je pripremio GISKO.

Poklone im je uručio Gordan Marijanović, glumac osječkog Dječjeg kazališta. Najčitatelji podijeljeni su u tri kategorije: stariji čitatelj, mlađi čitatelj i čitateljska nada. Nagradu za starijeg najčitatelja osvojila je Petra Dudaš (12), mlađim najčitateljem proglašen je Filip Stanić (10), a čitateljska nada ove godine je Greta Horvat (6). Svi oni pročitali su između 200 i 300 knjiga u prošloj godini, a dječji odjel u knjižnici poznaju kao vlastiti džep. Svo troje se s knjigama susrelo od najranijih dana svog djetinjstva, a veliku ulogu u razvoju ljubavi prema knjigama i navike čitanja imali su, kako kažu, njihovi roditelji koji su ih u knjižnicu učlanili i poticali na čitanje. Uz poticaj roditelja važna je i uloga knjižničara koji prate dolaske, reakcije i povratne informacije mladih čitatelja te stvaraju interakciju uz preporuke književnih djela, ali i brojne aktivnosti koje provode na GISKO-ovom Odjelu za rad s djecom i mladima.

Petri, Filipu i Greti knjige su draže od igrica na mobitelu, a svojim vršnjacima također poručuju da više čitaju knjige, jer čitanje razvija maštu.

Budući da se 2. travnja obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan Hansa Christiana Andersena, ovo je bila savršena prigoda za nagrađivanje mladih najčitatelja i jačanja svijesti o važnosti čitanja, poručuju iz GISKO-a.

Podsjetimo, akcija Najčitatelj GISKO-a započela je 2001. godine kako bi se potaknulo zanimanje za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi. Najčitatelj se bira u tri kategorije – Čitateljska nada za djecu od 4. godine do kraja 1. razreda osnovne škole; Mlađi najčitatelj za djecu od 2. razreda do kraja 5. razreda osnovne škole te Stariji najčitatelj za djecu od 6. do kraja 8. razreda osnovne škole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.