Hrvatski radio

Radio Osijek

15:44 / 01.04.2022.

Autor: Magdalena Jelečević/Radio Osijek

Greta (6), Filip (10) i Petra (12) najčitatelji među djecom i mladima u 2021.

Najčitatelji 2021. godine

Najčitatelji 2021. godine

Foto: Magdalena Jelečević / Radio Osijek

Greta Horvat, Filip Stanić i Petra Dudaš najčitatelji su Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek među djecom i mladima u protekloj godini, svaki u svojoj kategoriji. Danas su im uručena priznanja i nagrade – paket vrijednih knjiga koji im je pripremio GISKO.

Poklone im je uručio Gordan Marijanović, glumac osječkog Dječjeg kazališta. Najčitatelji podijeljeni su u tri kategorije: stariji čitatelj, mlađi čitatelj i čitateljska nada. Nagradu za starijeg najčitatelja osvojila je Petra Dudaš (12), mlađim najčitateljem proglašen je Filip Stanić (10), a čitateljska nada ove godine je Greta Horvat (6). Svi oni pročitali su između 200 i 300 knjiga u prošloj godini, a dječji odjel u knjižnici poznaju kao vlastiti džep. Svo troje se s knjigama susrelo od najranijih dana svog djetinjstva, a veliku ulogu u razvoju ljubavi prema knjigama i navike čitanja imali su, kako kažu, njihovi roditelji koji su ih u knjižnicu učlanili i poticali na čitanje. Uz poticaj roditelja važna je i uloga knjižničara koji prate dolaske, reakcije i povratne informacije mladih čitatelja te stvaraju interakciju uz preporuke književnih djela, ali i brojne aktivnosti koje provode na GISKO-ovom Odjelu za rad s djecom i mladima.

Petri, Filipu i Greti knjige su draže od igrica na mobitelu, a svojim vršnjacima također poručuju da više čitaju knjige, jer čitanje razvija maštu.

Budući da se 2. travnja obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan Hansa Christiana Andersena, ovo je bila savršena prigoda za nagrađivanje mladih najčitatelja i jačanja svijesti o važnosti čitanja, poručuju iz GISKO-a.

Podsjetimo, akcija Najčitatelj GISKO-a započela je 2001. godine kako bi se potaknulo zanimanje za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi. Najčitatelj se bira u tri kategorije – Čitateljska nada za djecu od 4. godine do kraja 1. razreda osnovne škole; Mlađi najčitatelj za djecu od 2. razreda do kraja 5. razreda osnovne škole te Stariji najčitatelj za djecu od 6. do kraja 8. razreda osnovne škole.