Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB-ovi zastupnici potpisali za referendum

25.09.2014.

16:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saborski zastupnici HDSSB-a podržali su danas svojim potpisima građansku inicijativu "U ime obitelji" za raspisivanjem referenduma o promjenama izbornog zakona. Svoje potpise dali su zastupnici Josip Salapić, Ivan Drmić, Dinko Burić, Krešimir Bubalo, Boro Grubišić, Igor Češek i Dražen Đurović.

Predsjednik saborskog kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić nakon potpisivanja rekao je novinarima da se slažu sa zahtjevom građanske inicijative "U ime obitelji" da se buduće saborske zastupnike treba birati imenom i prezimenom dok su neki drugi prijedlozi još za raspravu. Podsjećajući da se i klub zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru zalagao da se saborski zastupnici biraju imenom i prezimenom, smatra da su saborski zastupnici koji su izabrani od naroda sami trebali ranije promijeniti izborne zakone, pa bi se uštedio i novac za ovaj referendum. "S obzirom da nema sluha kod vladajuće većine HDSSB je odlučio podržati referendum i našim članovima ćemo preporučiti da glasuju za prijedloge o promjeni Ustava jer držimo da Hrvatski sabor nije ostvario svoju legitimnu ulogu - da bez referenduma promijeni izborni zakon i da se odgovornost za izabrane saborske zastupnike vrati u ruke naroda", kazao je Salapić.
Upitan kako komentira da najveće stranke, SDP i HDZ, ne žele podržati građansku inicijativu "U ime naroda" odgovorio je da to nije ništa čudno. Smatra da se čelnici SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, koji su po anketama najnepopularnije osobe, boje da bi dobili manje glasova nego neki drugi kandidati s lista stranaka koje pretendiraju biti vodeće stranke u zemlji. "Mi se toga ne bojimo, da svaki od nas svojim imenom i prezimenom i radom stane pred svoje birače", rekao je Salapić. Problematičnim smatra koga će stranke stavljati na svoje izborne liste te drži da se to pitanje treba otvoriti kada se promijeni Ustav. "Došlo je vrijeme da zastupničko mjesto bude časno i odgovorno, a ne da imamo polupraznu sabornicu i neodgovorne zastupnike", naglasio je.
Na pitanje podržava li zabranu predizbornog koaliranja za što se zalaže građanska inicijativa "U ime obitelji", Salapić je kazao da, iako su u Savezu za Hrvatsku i to omogućuje sadašnji zakon, HDSSB podržava zabranu predizbornih koaliranja.
"Mi smo da se zabrane predizborne koalicije i da stranke svojim identitetom idu na izbore, a da postizborno, one stranke koje su dobile glasove naroda, u vladi sudjeluju razmjerno težini koju su dobile na izborima. Ovako je sve to jedan veliku čušpajz stranaka, sitnih interesa i fotelja. Malo je stolica, a puno je pretendenata na njih. To je neodgovorno i onda država ima loše vodstvo, loše zastupnike, loše ministre, loše stranke i nije čudo da je da je sadašnja kriza ovakva. Mi to želimo spriječiti i zato smo dali svoj potpis ovoj inicijativi", kazao je Salapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.