Hrvatski radio

Radio Osijek

13:02 / 10.10.2014.

Autor: Amoreta Bajto

Hrvatska mreža beskućnika: "Svatko od nas može postati beskućnik!"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Beskućništvo više nije boemstvo, a beskućnik može postati svatko- upozorava Drago Lelas, čelnik Hrvatske mreže beskućnika .

Članice Hrvatske mreže za beskućnike, krovne Nacionalne mreže koja okuplja gotovo sve organizacije iz Hrvatske  koje se bave problematikom beskućništva, osmislile su dvije aktivnosti: Okrugli stol “Prijatelji Vukovara”,koji se održava u Vukovaru u organizaciji  udruge Prva inicijativa, u partnerstvu Hrvatske mreže za beskućnike. Na okruglom stolu su predstavnici Mreže, voditelji Prihvatilišta za beskućnike, prezentirali primjere pozitivne prakse u zaštiti života beskućnika, kao i mjere koje poduzimaju njihove lokalne zajednice u cilju suzbijanja siromaštva. Nakon okruglog stola voditelji hrvatskih prihvatilišta u radnom djelu će provjeriti mogućnosti za otvaranje prihvatilišta u Vukovaru, posjetili  i donirali Socijalnu trgovinu u Vukovaru te obišli restorane kao potencijalnu  lokaciju za otvaranje Pučke kuhinje u gradu Vukovaru. Dan otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj. Vrata prihvatilišta otvorena su za sve zainteresirane građane, pojedince, institucije, donatore i volontere.

Grad Osijek je 1998. godine započeo s adaptacijom zgrade za prihvat beskućnika. U lipnju 1999. godine zgrada je završena i osnovano je Prihvatilište za beskućnike u dvorištu zgrade Doma "Svetog Vinka Paulskog" u Štrosmjerovoj ulici koje je povjereno na upravljanje Caritasu, a troškove smještaja u jednom djelu snosi Grad.

Beskućnicima se pruža smještaj, hrana, održavanje higijenskih potreba i slično. Caritasov Centar za prihvat beskućnika ima kapacitet 24 ležaja i osim noćenja svojim korisnicima osigurava sva tri dnevna obroka; doručak, ručak i večeru, koji se dostavljaju iz Pučke kuhinje. Zimsko radno vrijeme ( od studenog do kraja ožujka ) je cjelodnevno, a potom od 18 do 8 sati slijedećeg dana. Ulazna vrata zaključavaju se u 22 sata, ali i nakon tog vremena primaju se svi oni koji su u potrebi, a to su najčešće osobe koje u kasne sate dovede policija, kako bi ih noću sklonila sa ulice. Budući da u prenoćištu borave ljudi koji su prepušteni besciljnim lutanjima po gradu, posebna pažnja posvećuje se higijeni korisnika i prostorija u kojima borave. U tom smislu objekti se svakodnevno čiste i dezinficiraju, a odjeća i posteljina korisnika se svakodnevno pere.Većina korisnika prihvatilišta su sa područja Osječko-baranjske županije, njih 80 %, prijavljeni su Centru za socijalnu skrb u kojemu ostvaruju stalnu novčanu pomoć ( jednokratne pomoći i pomoć za uzdržavanje). Sve usluge u Centru su besplatne i sva novčana pomoć ostaje korisnicima. U Centru za prihvat beskućnika, koji djeluje u okviru Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, odnosno Caritasa Osijek,  od 2009. godine kontinuirano se provodi projekt "Resocijalizacija beskućnika". Projekt je usmjeren na korisnike Centra za prihvat beskućnika, kojih trenutno ima dvadesetak, a koji su uslijed raznih životnih okolnosti ostali bez krova nad glavom. Sam projekt obuhvaća razne aktivnosti: od radionica usmjerenih na upoznavanje s pravima iz radnog i socijalnog prava, radionica koje ih upoznaju sa zdravstvenim rizicima bolesti ovisnosti kao i načinima liječenja, do radionica koje vode osnaživanju i jačanju njihovih osobnih resursa, a vode ih psihologinja, socijalna radnica i pedagog. Za vrijeme trajanja projekta provode se i kreativne radionice u kojima beskućnici izrađuju ukrasne predmete i čestitke, koje se po završetku projekta prodaju, a sav prihod ide za potrebe beskućnika. Iskustvo u provođenju prethodnih godina, pokazalo je da im navedene vještine i informacije, olakšavaju da ponovno započnu samostalan život.

          

Pismo osječkih beskućnika

"Ne budete li reagirali na vapaj osječkih beskućnika, odlučni smo odustati od noćenja u Caritasovu domu svetog Vinka i spavati na ulici grada, a što ne bi bilo na ugled grada." Zaključak je to otvorenog pisma koje su osječki beskućnici, na čelu s Mirkom Žipovskim, poslali svim mjerodavnim institucijama i državnom vrhu kako bi upozorili na svoj položaj zbog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi.

"Tražimo izmjenu članka 29., st. 2 kojim beskućnici na privremenom smještaju u prihvatilištu i korisnici usluge smještaja ili organiziranog stanovanja gube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Ukidanjem prava na tu naknadu beskućnicima se praktično ukida status socijalno ugroženih osoba, brišu se iz evidencije i gube sva prava koja pripadaju socijalno ugroženim osobama. Osim toga, činjenica je da Caritasov dom gdje boravimo nema status ustanove za pružanje usluge smještaja socijalno ugroženih osoba prema Zakonu o ustanovama i Zakonu o socijalnoj skrbi i nije upisan u sudski registar Trgovačkog suda u Osijeku, a nema nas ni na web stranici resornog Ministarstva - upozoravaju osječki beskućnici, dodajući kako u dvije prostorije od 20 četvornih metara boravi i do 20 beskućnika.

Kako ne bi izgubili pravo na minimalnu socijalnu naknadu, dio bivših korisnika živi u napuštenim zgradama i riskira vlastito zdravlje živeći bez struje, vode, grijanja... Beskućnici, stoji u pismu, nemaju pravovaljane osobne iskaznice, jer im nije riješeno pitanje boravišta, a nemaju ni zdravstveno osiguranje. Svaku medicinsku uslugu ili lijek moraju platiti. Žipovski upozorava da je nekoliko korisnika skloništa preminulo zbog neadekvatnog liječenja.

Beskućnik Andrija Englender nedavno je ostavljen pred vratima zatvorenog doma te je preminuo na ulici pred očima djece iz obližnje osnovne škole - naglašava Žipovski. Osječki beskućnici uvjereni su da diskriminacijski odnos prema beskućnicima u Zakonu o socijalnoj skrbi nije u skladu s Poveljom o temeljnim pravima Europske unije te traže nužnu izmjenu diskriminirajućih odredbi. Odredba bi definirala što se smatra privremenim smještajem te pod čijim nadzorom se treba koristiti.

Obraćamo se u uvjerenju da možemo promijeniti diskriminacijski odnos prema beskućnicima. Treba jasno definirati status beskućnika i uskladiti njihov status s ostalim socijalno ugroženim građanima - poručuju osječki beskućnici."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.