Hrvatski radio

Radio Osijek

I Osijek plesao protiv nasilja

14.02.2014.

05:34

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simboličnim ustajanjem, saborski zastupnici danas su se pridružili svjetskoj kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" kojom se želi pokazati solidarnost s borbom protiv nasilja u svijetu. Kampanja Milijarda ustaje simultano se provodi u 190 zemalja, pridružilo joj se više od 15 tisuća organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata. Globalnoj akciji One Billion Rising pridružili su se i Osječani. Oni su plesom ustali protiv nasilja nad ženama.

Protiv nasilja u Osijeku se plesalo u Informativnom centru Policijske uprave osječko-baranjske u Avenue Mallu. Koreografiju na pjesmu Break the Chain izvele su polaznice Plesnog studija Shine. Okupljeni su mogli pogledati predstavu MegaBajt Geodetske škole u Osijeku projiciranu na ekranu, a žene iz Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja prestavile su svoje rukotvorine. "Nasilje u bilo kojem obliku je neprihvatljivo ponašanje. Ustanite se i pridružite se plesu protiv nasilja nad ženama! Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu!", stajalo je u pozivu organizatora One Billion Rising Osijek. 

Milijarda ustaje (One billion rising) događaj je kreiran kako bi se u svijetu pokazala zajednička snaga, brojnost i solidarnost koja prelazi granice. 14. veljače aktivisti i aktivistkinje nakratko suzaustavili dnevne obaveze, izašli na ulice i trgove, protestirali i – plesali protiv nasilja nad ženama. Akciji su se diljem svijeta priključile brojne poznate ličnosti, a jedna od njih je i Pink koja je sa svojom postavom na turneji "Truth About Love" napravila koreografiju po kojoj se danas plesalo u mnogim svjetskim gradovima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.