Hrvatski radio

Radio Osijek

I osječki odgojitelji protiv najavljenih izmjena Zakona o predškolskom odgoju

27.04.2022.

17:25

Autor: HRT Radio Osijek

Prosvjed odgojitelja na Trgu Ante Starčevića

Prosvjed odgojitelja na Trgu Ante Starčevića

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Dok se u Saboru odvijalo drugo čitanje izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na trgovima u 6 hrvatskih gradova okupili su se odgojitelji i zaposleni u vrtićima. Predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgajatelja u dječjim vrtićima održali su konferencije za novinare u nekoliko hrvatskih gradova kako bi prosvjedovali protiv najavljenih izmjena za koje smatraju kako ne donose potrebna rješenja za sve probleme u sustavu.


„Ministar odlučio, struku se nije pitalo!”, „Dijete samo broj u pravilniku ministra” i „Učiteljima mjesto u školi, odgojiteljima u vrtiću” samo su neki od transparenata kojima su odgojitelji iz Osijeka i okolice s Trga Ante Starčevića poručili kako se ne slažu s najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ponovili su i svoje stavove o novome zakonu, a koji obuhvaćaju jednako dostupan, siguran i kvalitetan vrtić za svu djecu na području Hrvatske te jednake uvjete rada za sve djelatnike , bez obzira tko je osnivač vrtića i gdje se on nalazi.


Kako je istaknula osječka koordinatorica udruge SIDRO Jelena Draksler radi se o zakonu koji se morao mijenjati i puno ranije kako bi se dostigli europski standardi na koje se Republika Hrvatska obvezala još 2004. godine „Nacionalna razina uključenosti djece u rani i predškolski odgoj iznosi tek 55%, iako smo se tim istim potpisima obvezali kako će do 2022. uključenost djece biti 95%” rekla je Draksler dodavši kako su političarima, kada je riječ o djeci i predškolskom odgoju, uvijek puna usta, ali da je situacija na terenu drukčija ”Nerijetko u prostorijama od četrdesetak kvadrata bude i do 27-ero djece između jedne i dvije godine ili tridesetak petogodišnjaka s kojima radi jedan odgojitelj u smjeni. Također, dvorane, spremišta i tavanske prostore nerijetko i zapravo vrlo ponosno prenamjenjuju u odgojno-obrazovne skupine.” Zbog toga, ali i odnosa države prema odgojiteljima su se i odlučili na prosvjed „Država upravo te stručnjake, ali i sve zaposlenike u ranom i predškolskom odgoju sustavno zanemaruje, podcjenjuje i zapravo obespravljuje” rekla je, između ostalog, koordinatorica osječkog prosvjeda ističući i kako se ponovno o ovim izmjenama struku nije ništa pitalo. 

Što se tiče situacije u Osijeku Draksler procjenjuje kako nedostaje približno pet objekata za predškolski odgoj „Iako je novi gradonačelnik rekao kako niti jedno dijete prilikom upisa neće ostati ispod crte situacija na terenu nam govori drukčije. Neke prenamjene prostora su najavljene, međutim hoće li to biti odrađeno po Državnom pedagoškom standardu to ćemo vidjeti. Ono što sada znamo je da se on u Osijeku u puno vrtića trenutačno krši, odnosno da broj djece u pojedinim skupinama uvelike nadmašuje dostupan prostor” zaključila je Draksler.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.