Hrvatski radio

Radio Osijek

20:30 / 14.07.2014.

Autor: Tatjana Mautner

I pčele se vraćaju u Posavinu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U poplavama u županjskoj Posavini - osim kuća i infrastrukture - uništeno je i gotovo tisuću košnica te velik broj pčela. Tamošnjim pčelarima u pomoć su pristigli prvi susjedi - pčelari iz Osječko-baranjske županije. Stižu i ostale donacije, prijeko potrebne tamošnjim stanovnicima za normalizaciju života.

Dovesti kuću u red, osposobiti ju za stanovanje, dobiti krov nad glavom u ovome trenutku ljudima s poplavljenih područja županjske Posavine glavna je preokupacija. U Rajevom selu raširenih ruku dočekali su krevete i madrace iz vinkovačkog Karitasa. Svaka donacija „potrošne robe“, kao što su deterdženti, sredstva za čišćenje, krpe, u Gunji naprosto plane, kao što je bilo i danas s tisuću paketa koje su pripremili donatori iz Njemačke.
Ali povratak života u normalu odnosi se i na najmanje detalje – primjerice za obnovu pčelinjih zajednica u Cvelferiji, bez kojih nagodinu ne samo da neće biti meda, već neće biti ni voća ni povrća ni žitarica… Zato su pčelari Osječko-baranjske županije jutros su u Posavinu dovezli 50-tak košnica punih pčela, donaciju vrijednu oko 70 tisuća kuna. Na isto se spremaju i pčelari iz cijele Hrvatske. Svi se nadaju da će se uzgoj pčela i proizvodnja meda do proljeća vratiti na staro. Želimo pomoći prijateljima pčelarima i staviti pčele u prostor. Prostor bez pčela znači nema u njemu ni života, poručio je Dalibor Vidaković, koordinator pašnih povjerenika Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.