Hrvatski radio

Radio Osijek

Iako raste, Sava ne ugrožava Županju

25.09.2014.

13:36

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od sutra će kraj Županje će Savom prolaziti novi vodni val, bez posljedica za stanovništvo županjske Posavine pogođene katastrofalnom poplavom u svibnju, najavljuju iz Hrvatskih voda.

Nakon prolaska vodnog vala prošloga vikenda – visok vodostaj ne bi ni sada trebao pričiniti teškoće, iako je Sava u posljednjih nekoliko dana narasla  70-ak centimetara. "Vodni val koji se očekuje u Županji bi mogao dosegnuti 865 centimetara, (s odstupanjima od petnaestak centimetara). A redovne mjere obrane od poplava uvodimo, ako dosegne 880", objašnjava rukovoditeljica obrane od poplava za to područje,  Mirjana Šota iz Hrvatskih voda. Uzrok porasta vodostaja su kiše na području Bosne i Hercegovine i nadzirano odlijevanje vode iz Lonjskog polja. Šota ističe kako bi izgradnja i ojačavanje nasipa u županjskoj Posavini trebali završiti do kraja listopada, nakon što su prošli kritičan put. „Radovi se nastavljaju, obavljaju ih licencirane tvrtke, nasipi se čuvaju cijelom duljinom od 70 kilometara“, kaže Šota.

A načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje u Vukovarsko srijemskoj županiji  Zdravko Kelić zaključuje - ništa se ne prepušta slučaju: "Za svaki slučaj imamo 50 tisuća vreća, imamo i deponije pijeska, ali ovo ne govorim da bih plašio nekoga, nego samo da bih ulio sigurnost ljudima da se ne smije dopustiti nikakvo iznenađenje "

U prilog, kažu u Stožeru, ide i najava vremena bez kiše u idućih desetak dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.