Hrvatski radio

Radio Osijek

ICT summit u Osijeku

27.11.2014.

11:09

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao početna točka implementacije Industrijske strategije Republike Hrvatske, u Osijeku je danas održan 1. Nacionalni summit „ICT - ključ razvoja hrvatskog gospodarstva".

Ministarstvo gospodarstva je u svojoj „Industrijskoj strategiji Republike Hrvatske od 2014. do 2020. godine" informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, odnosno ICT sektoru, namijenilo stratešku ulogu, te smatra kako svojim rješenjima i uslugama može jačati sve druge sektore. Upravo je iz tog razloga organiziran je 1. Nacionalni summit pod nazivom "ICT - ključ razvoja hrvatskog gospodarstva" kojim želi potaknuti jače povezivanje industrija s hrvatskim ICT sektorom - istaknuo je ministar Ivan Vrdoljak: "ICT sektor čini 4,5 posto hrvatskog BDP-a i ne postoji industrija koja može rasti bez doprinosa ICT sektora u procesu toga rasta. ICT sektor jedna je od četiri strateške industrijske grane, koji je i u vrijeme krize te dugotrajnog pada BDP-a rastao, zapošljavao i izvozio te stoga daje šansu da se Hrvatska i na tome području brže i bolje razvija.

Podsjetio je kako je industrijskom strategijom predviđen industrijski rast u 2014. i 2015. godini po 1%, no u tekućoj godini on je čak i dvostruko veći unatoč ukupnom padu BDP-a. Upravo povezivanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija s industrijama bit će i u sljedećim godinama ključno za ostvarivanje Industrijske strategije: "Drvna i prehrambena industrija imaju potencijal biti strateške, ali po današnjim pokazateljima, strukturi, izvozu i dodanoj vrijednosti, nisu one na kojima možemo temeljiti rast i novo zapošljavanje. Povezivanjem sa ICT sektorom i racionalnim korištenjem sirovinskih resursa to će sigurno biti industrijske grane koje će pokazivati potencijal rasta, kojeg neće biti bez inovativnih rješenja i novih tehnologija te povezivanja s drugim strateškim sektorima, poput ICT-a." - rekao je ministar Vrdoljak na današnjem Summitu u Osijeku kojemu je nazočilo 300-tinjak sudionika koji će pokušati implementirati nove tehnologije i informatička rješenja u poslovne procese, posebice u prehrambeno-prerađivačku i drvno-prerađivačku industriju, te razvoj kontinentalnog turizma.

Ministarstvo gospodarstva Summit je u Osijeku organiziralo u suradnji s Gradom Osijekom, Hrvatskim klasterom konkurentnosti ICT industrije, Agencijom za investicije i konkurentnost, Udrugom informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Udruženjem za informacijske tehnologije HGK te Udrugom hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.