Hrvatski radio

Radio Osijek

Internetske prijevare sve su češće

16.01.2023.

14:19

Autor: HRT Radio Osijek

AUK

AUK

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Internetske prijevare nešto su o čemu nažalost sve češće slušamo i čitamo, a upravo su one bile tema ovogodišnjeg natječaja za najbolji kratki videouradak studenata Akademije za umjetnost i kulturu.


Radi se o izboru kojeg već neko vrijeme zajednički provode Akademija, Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr, a ove je godine povjerenstvo biralo između sedam uradaka koliko ih je pristiglo na natječaj. Za najbolji je odabran rad studenata Matee Bartulović, Luke Mitra i Šimuna Padovana. Pokušali smo rekreirati iskustva ljudi koji su prevareni na internetu. Tako da smo uključili tri možda i najčešće prijevare – lažne online trgovine, romantične prijevare i oglasi za brze kredite, pojasnila je Matea.


Pobjednički rad studenata Matee Bartulović, Luke Mitra i Šimuna Padovana:

Dosad su teme, na prethodnim natječajima, bile govor mržnje i elektroničko nasilje, dezinformacije i internetski trolovi, te su uvijek studenti našli zanimljiva rješenja kako te teme približiti široj javnosti. Educiraju, a istovremeno su ljudima i jako zanimljivi i zabavni te su takvi bili i na ove godine zadanu temu. Nju smo odabrali jer nam je iznimno aktualna i željeli smo povećati svijest javnosti o različitim načinima internetskih prijevara kojima mogu biti izloženi. Tako su studenti, primjerice, pokrili i teme tzv. romantičnih prijevara, trgovačkih, pokušaj korištenja tuđih podataka i sl., kaže urednica portala medijskapismenost.hr i članica povjerenstva Ana Dokler.


Više poslušajte u tonskom zapisu:

Urednica portala medijskapismenost.hr i članica povjerenstva Ana Dokler i članica pobjedničkog tima Matea Bartulović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.